Week van Lezen en Schrijven

Onderweg naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In West-Friesland gaat het om 1 op de 9 volwassenen. Zij kunnen er zelf vaak niets aan doen: ze hebben bijvoorbeeld veel van school gemist omdat ze thuis moesten helpen, omdat ze gezondheidsproblemen hadden, of omdat er vroeger nog niet veel kennis was over leesbeperkingen als dyslexie. 

Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. 

Help mee

Ken je iemand die moeite heeft met lezen, schrijven of computers? Wijs op de mogelijkheden bij de Bibliotheek.

Tijdens openingsuren kun je binnenlopen met je hulpvraag.

Agenda

Week van Lezen en Schrijven

Reguliere activiteiten rond lezen, schrijven en computer

We staan altijd klaar om leesadvies te geven dat past bij je interesses en niveau.
Vraag ons om uitleg bij AVI of Lezen voor je lijst.
Vraag naar de mogelijkheden bij dyslexie, bij slechtzien of blind zijn, bij laaggeletterdheid en bij het oefenen van de Nederlandse taal.
Of wat vraag ons wat leuk is om te lezen nu je alle Zeven Zussen uit hebt...

Voor wie gek is op taal

Ook voor wie gek is op taal organiseren we activiteiten tijdens de Week van Lezen en Schrijven: 

 • Taalpubquiz i.s.m. De Schalm
  Meld je team (3-5 deelnemers) aan en test jullie kennis tijdens deze gezellige avond in Westwoud.

 • Zomerse Schrijfworkshop
  Leer creatief schrijven tijdens deze workshop in Wognum. Ervaring is niet nodig en we letten niet op schrijffouten!

Lezen en Schrijven met Robots (jeugd)

Ook in het DigiLAB staan we stil bij de Week van Lezen en Schrijven. Robots kunnen een heleboel dingen leren. Kun jij ze leren lezen en schrijven? Ga de uidaging aan!

Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 6-12 jaar.

Informatiepunt Digitale Overheid

Op verschillende momenten in je leven krijg je te maken met nieuwe instanties. Je belastingaangifte invullen, je toeslagen aanvragen, je verzekeringen beheren, je medisch dossier inzien: dat doe je allemaal online. Het is logisch dat je daar je weg in moet vinden. Waar begin je? Bij het Informatiepunt Digitale Overheid in jouw Bibliotheek. 

Oefenen met taal en computer

De Bibliotheek biedt mogelijkheden om te oefenen met taal en computers. Je kan dit online doen, van huis uit. Of meld je aan voor en gratis cursus in een Bibliotheek bij jou in de buurt.
Je kan ook aansluiten bij een taalgroep of vragen naar een taalmaatje.

Hulp bij formulieren

De medewerkers en vrijwiligers van de Bibliotheek kunnen helpen tot het pnt waar je in moet loggen. In een aantal bibliotheken kun je terecht voor hulp bij het invullen van formulieren of uitleg bij moeilijke brieven. We werken hiervoor samen met VrijwilligersNH, MEE De Wering en de Sociale Raadsvrouw. Zij houden regelmatig een spreekuur in de Bibliotheek. Zij zijn vaak wel bevoegd om achter je inlog mee te kijken. 

Laaggeletterdheid: een sluipend probleem

Laaggeletterdheid is een onzichtbaar, snel groeiend probleem. Iemand die laaggeletterd is kan misschien wel woorden lezen, maar begrijpt niet goed wat er staat. Of hij kan wel een berichtje op Facebook schrijven, maar weet niet hoe een digitaal formulier werkt.

Een op de negen inwoners van West-Friesland heeft zoveel moeite met lezen, schrijven, rekenen en computergebruik, dat hij niet zelfstandig mee kan komen in onze maatschappij. Het probleem neemt in rap tempo toe, vooral onder jongeren. 

Stichting Lezen en Schrijven:

"Het groeiend aantal jongeren die met te lage taalvaardigheden van school gaan, dreigen de laaggeletterden van de toekomst te worden. Het hebben van voldoende taalvaardigheden is namelijk een voorwaarde om goed mee te kunnen doen in de samenleving."


Signaleer in je bedrijf of op je school

Merk je op de werkvloer of op school dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of gebruik van computers? Neem contact op met Karla Seggelink bij de Westfriese Bibliotheken voor advies of een presentatie in jouw organisatie.

E-mail kseggelink@westfriesebibliotheken.nl

Wijs iemand in je omgeving op de Bibliotheek

We bieden gratis cursussen, taalhulp en doorverwijzing naar de juiste instantie. Herken je dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of computers? Neem hem/haar eens mee voor een kop koffie in de bibliotheek en vraag onze medewerker naar de mogelijkheden.

Bekijk onze informatiepagina


Lezen kun je leren: blader door tips voor 0 tot 100+ jaar

 • BoekStart: geef je kind een goede start

  Vanaf 0 jaar kun je al samen boekjes lezen. en je zult het resultaat merken als je kind naar school gaat. Kijk voor tips op onze BoekStartpagina.

  Kijk op de BoekStart pagina

 • Leren lezen met AVI

  Leren is alleen leuk als je snel resultaat ziet. Kom naar de bibliotheek. We helpen je graag het juiste boek vinden: niet té moeilijk en vooral naar jouw smaak!

  Bekijk onze tips voor lezers van 6 tot 12 jaar

 • Lezen voor je lijst saai?

  Dan heb je gewoon het goede boek nog niet gevonden. Haal tussen 18-27 september jouw gratis bundel 3PAK ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren, met verhalen van Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz, en Pepijn Lanen & Floor van het Nederend.

  Meer leesinspiratie voor jongeren

 • Passend lezen

  Lukt het lezen niet door een fysieke beperking? Met je abonnement kun je gebruik maken van Passend Lezen: bijvoorbeeld boeken in audio of braille.

  Ga naar bibliotheekservice Passend Lezen