Word vrijwilliger

Aangenaam kennis te maken!

Als vrijwilliger bij de Westfriese Bibliotheken maak je in alle opzichten aangenaam kennis. Je wordt een vertrouwd gezicht in de vestiging. Je helpt bezoekers om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. En je eigen kennis groeit door trainingen en ervaringen die je bij ons opdoet.

Bekijk de actuele vrijwilligersvacatures

Goed Geregeld!

De Stichting Westfriese Bibliotheken neemt vrijwilligerswerk serieus en mag daarom het keurmerk Goed Geregeld dragen van NOV, de Nederlandse belangenorganisatie voor vrijwilligerswerk. We hebben goed nagedacht over hoe vrijwilligerswerk onze organisatie versterkt, we maken heldere afspraken op basis van wederzijdse verwachtingen en je krijgt de ruimte om eigen ideeën in te brengen. 

"Je wil toch bijdragen aan iets moois"

Als vrijwilliger merk je dat je een vertrouwd gezicht wordt voor de bezoekers. Ze vinden het prettig om jou te herkennen en dat jij hen herkent. Zo kun je veel voor ze gaan betekenen: een praatje, een persoonlijk advies, een luisterend oor. Dat brengt waardering en geeft voldoening. 

"Je hoeft geen boekenwurm te zijn"

De bibliotheek is zoveel meer dan boeken. Met cursussen, lezingen en ontmoetingsbijeenkomsten komen bezoekers zich persoonlijk ontwikkelen. In onze DigiLABs ontwikkelen ze digitale vaardigheden. Je kunt dan ook veel verschillende soorten vrijwilligerswerk doen bij de bibliotheek. 

"Ik kan met een uurtje per week al iets betekenen!"

Je hoeft niet hele dagen beschikbaar te zijn voor vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek. Er zijn al mogelijkheden vanaf een uurtje per week en we kunnen zelfs op afroep werken voor bijvoorbeeld ondersteuning bij eenmalige evenementen. Maar kandidaten die beschikbaar zijn voor dagdelen zijn ook van harte welkom!

Leo Besseling: Gastheer bij Activiteiten en Begeleider bij Inloopuur Domotica

Aangenaam kennis te maken

"Door omstandigheden kwam ik in een isolement terecht. Op aanraden van een begeleider ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Inmiddels ben ik nu sinds maart 2019 actief bezig met verschillende dingen die IK leuk vindt. Het leuke van dit werk is dat ik in contact kom met collega´s en bezoekers. Ik kom nu bij lezingen waar ik normaal niet heen zou gaan. Vaak zijn dit hele interessante onderwerpen, maar soms zijn er ook onderwerpen die mij niet boeien. Ik heb het altijd leuk gevonden om te zorgen en mensen op weg te helpen. Komt nog uit mijn horecaverleden. Het is gewoon heel prettig om weer bezig te zijn op een plaats die ik leuk vind."

  • Leo staat meer dan eens per week afwisselend in de bibliotheek Stede Broec en bibliotheek Hoogkarspel bij Koffie met Kunst, Werk aan je Toekomst, Kenniskring, inloopuur Domotica en op afroep bij eenmalige activiteiten. Daarnaast werkte hij intensief mee aan het project voor NOV-keurmerk Goed Geregeld.

Edith Nieboer: Gastvrouw en Voorleesvrijwilliger

Aangenaam kennis te maken

"Vier jaar geleden las ik in een lokaal krantje een oproep voor voorleesvrijwilligers voor een tijdelijk project om kinderen enthousiast te maken voor lezen, boeken en bibliotheek, om hun taal en woordenschat te ontwikkelen. Ik probeer de kinderen te prikkelen met mijn boeken en de gesprekjes die daaruit  voortvloeien, maar tegelijkertijd prikkelen de kinderen mij ook, met hun denkwijze, hun vragen en hun onbevangenheid. Ik ben later gevraagd als gastvrouw in de bibliotheek. Je voornaamste taak is dat je aanspreekpunt bent in de bieb en probeert om een antwoord te vinden op vragen van klanten. Een boek kan aanleiding zijn tot een gesprek. Je merkt soms dat klanten hun verhaal even kwijt willen. Af en toe kom je mensen tegen met wie je raakvlakken hebt en denkt, ‘U zou ik wel beter willen leren kennen’. Ik hoop ze dan nog eens terug te zien. Als het rustig is en ik alle ingeleverde boeken heb opgeruimd, heb ik tijd om zelf langs alle boekenrekken te struinen. Heerlijk. Ik houd van de rust die er (meestal) heerst, de mensen die er komen en verwonder mij als ik denk aan de kennis die verborgen zit achter al die kaften. Kortom, ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om deze vrijwilligers-job aan te gaan. Ik hoop het langere tijd te blijven doen. Ik begin me er steeds meer thuis te voelen."

  • Edith staat regelmatig in de Bibliotheek Stede Broec en leest voor op locatie in de BSO. Ze doet dit naast haar betaalde baan met onregelmatige werktijden.  

Aangenaam kennis te maken

"Ik had tijd over en begon mij een beetje te vervelen. Mijn lieve vriendin zei toen: “waarom ga je niet bij de bibliotheek praten daar hebben ze altijd vrijwilligers nodig." Na een kennismaking ben ik vol goede moed begonnen. Ik ben heel enthousiast en heb er geen dag spijt van gehad: ik ben in een warm nest gekomen en ik heb ervaren hoe fijn men met elkaar omgaat. Een vrijwilliger kan niet alles weten, daarom is er een service-telefoon, die trouwens ook voor de klant te gebruiken is. Je hoeft ook helemaal niet belezen te zijn: degene die een boek komt lenen weet exact wat hij of zij zoekt. De dankbaarheid van de klant, als je hulp hebt aangeboden, geeft je een warm gevoel."

  • Joop staat wekelijks in Hoogkarspel

 

Joop Vos: Gastheer