Als lezen lastig wordt..

Luisterend Lezen

Met de LuisterBieb-App hoef je geen boeken meer te lezen: Daar worden boeken voorgelezen! Ogen dicht en lezen maar. 

Nieuwe App: Audiolezen

audiolezen

Heb je een leesbeperking? Gebruik dan deze app Deze app is alleen beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.  

Grenzeloos lezen

Aangepaste lectuur en informatie voor mensen met een leesbeperking. Vele tijdschriften en brochures in een toegankelijke leesvorm. Vraag een gratis account aan!

Anders lezen

Voor mensen met een leeshandicap zijn er hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren makkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur, maar ook de daisy-speler! 

Daisy-lezen is vooral bedoeld voor mensen met een lees- of visuele handicap. Daisy-lezen is:
- een volledig boek op één cd
- te beluisteren met een daisy-speler
- kan langzamer of sneller worden afgespeeld
- toonhoogte kan worden aangepast
- makkelijk zoeken naar een bepaalde pagina of een bepaald hoofdstuk.

Is Daisy-lezen iets voor jou? Ga voor meer informatie naar je dichtstbijzijnde Bibliotheek!

Grootletterboeken

Grootletterboeken zijn te reserveren via onze catalogus. Zoek op een auteur en filter de resultaten aan de linkerkant van het scherm op 'Grootletterboek'. Titels zijn herkenbaar aan de aanduiding 'a > A'.

E-books

Ontdek onze gigantische collectie e-books! En stel zelf de lettergrootte van je boeken in. Geschikt voor zowel de tablet als de e-reader.

Be My Eyes App

Heeft een slechtziende hulp nodig, dan maakt deze app een videoverbinding met een vrijwilliger, die via het scherm meekijkt. Wat een vondst! Geschikt voor alle apparaten.

Daisylezer App

Met de Daisylezer kun je luisteren naar gesproken boeken, kranten en tijdschriften die worden aangeboden door het Loket Aangepast Lezen. De lectuur wordt aangeboden via streaming en wordt niet opgeslagen op je mobiele telefoon of tablet.

Lees deze pagina voor! Klik op de afbeelding. De voorleesknop verschijnt linksboven op deze pagina.

App AIRPOLY vertelt wat hij ziet

Uit het Noord Hollands Dagblad: Een bijzondere spiksplinternieuwe app, speciaal voor blinden. Richt je Iphone op een voorwerp en hij vertelt luidop heel precies wat het is.

 

Blinden kunnen film zien


Watson maakt gebruik van een techniek genaamd Audiodescriptie. Dat houdt in dat er een extra audiospoor op je telefoon valt te beluisteren waarbij wordt verteld wat er op het scherm gebeurd.

Momenteel zijn er een aantal Nederlandse film die voorzien van Audiodescriptie: deze zijn te herkennen aan het Audiodescriptie logo naast de kijkwijzer. 

Super Vision

Super Vision + is een vergrootglas app die een live-beeldstabillisatie biedt die scherp is.

Loket Aangepast Lezen

Kun je de kleine lettertjes niet meer lezen? Wordt het lezen meer inspanning dan ontspanning? Kortom, lukt het 'gewone' lezen niet of niet meer door een visuele of andere leesbeperking (bijvoorbeeld dyslexie)? Dan biedt Aangepast Lezen de uitkomst! 

Jose Verschure: "Dankzij Aangepast Lezen haal ik de wereld binnen. Ik lees dagelijks de elektronische NRC!"