Openingstijden - gratis inloop voor iedereen

Woensdag van 13.00 - 17.00 uur
Donderdag van 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag van 13.00 - 17.00 uur

Het DigiLab zit gevestigd in Bibliotheek Stede Broec.

Wat is het DigiLab?

Ons DigiLab is dé plek om te experimenteren met de toekomst. Er zijn veel leuke dingen zoals Robots, Virtual Reality, een 3D-printer, laptops om op te leren programmeren en nog veel meer! Tijdens onze openingstijden kun je gratis gebruik maken van al deze dingen.

We organiseren maandelijks ook workshops, waarvoor je je kunt inschrijven. Deze zijn niet gratis en kun je vinden in de onderstaande agenda. De betaalde workshops zijn wel voor specifieke leeftijdsgroepen, dit staat altijd in de omschrijving van de workshops.

Workshops in het DigiLab

 1. Workshop: Maak je eigen Bibberbotjes!

  Bibberbotjes zijn leuk! Bibberbotjes kunnen eruit zien als een rups, of een spin of een schorpioen of een gekke vis. Je maakt een bibberrobot van elektriciteitsdraad, kroonstenen en tie-raps. Na afloop mag je jouw eigen bibberrobot mee naar huis nemen. Bibberbots maken is een workshop voor jongens en meisjes van 8 t/m 12 jaar die techniek leuk vinden. De workshop kost €7.50 euro.

  Van 10:00 tot 11:30

  DigiLab Stede Broec

  wo 28 feb

 2. Ontdek: het recyclen van zwerfplastic naar 3D-print

  Djang de Vreng het een en ander vertellen over zijn bedrijf: Filawheel. Django gaat zwerfplastic inzamelen om daar weer filament voor de 3D-printer van de te maken. Om dit te realiseren is hij druk bezig met zijn crowdfunding. Nieuwsgierig? Kom vooral langs en wie weet kun je Django ook helpen bij het concreet maken van zijn plannen!

  Van 15:00 tot 15:30

  Bibliotheek Stede Broec (in het DigiLab)

  vr 16 mrt

 3. Workshop: 3D-printen de basis voor Volwassenen

  Waarom zou je iets kopen als je het zelf kan maken? Met de 3D-printer kan je jouw eigen gemaakte ontwerpen laten printen. Tijdens deze workshop ontdek je alles over de 3D-printer! Er kunnen maximaal 6 deelnemers meedoen.

  Van 19:00 tot 20:30

  Bibliotheek Stede Broec| DigiLab

  do 29 mrt

 4. Workshop: 3D-printen de basis voor Jeugd (vanaf 8 jaar)

  Waarom zou je iets kopen als je het zelf kan maken? Met de 3D-printer kan je jouw eigen gemaakte ontwerpen laten printen. Tijdens deze workshop ontdek je hoe de 3D-printer werkt. Maak je eigen creatie of we helpen je met het maken van een sleutelhanger of ketting. De workshop kost €7.50 euro en is voor kinderen vanaf 8 jaar.

  Van 09:30 tot 11:00

  Bibliotheek Stede Broec| DigiLab

  vr 30 mrt

Meer

Ontdek & Ontmoet: de 21st Century Skills

De 21st Century Skills (21e eeuwse vaardigheden) zijn steeds belangrijker in de huidige samenleving. Dit komt omdat veel zaken in de wereld digitaal worden en internet een grotere rol speelt in je dagelijks leven. In het onderwijs worden maatregelen genomen om leerlingen voor te bereiden op deze snelle veranderingen. Dit wordt gestimuleerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

In de onderstaande video kun je zien op welke onderwerpen de Westfriese Bibliotheken de focus legt. Dus kom binnenkort een kijkje nemen als je in Bibliotheek Stede Broec bent!

Ontdek & Ontmoet: Virtual Reality

Scholen kunnen nu intekenen voor een gratis kennismaking met Virtual Reality! Dit aanbod is ook aankomend schooljaar gratis beschikbaar.

Ontdek & Ontmoet: de Robots Beep en Slash

Slash is de robot die naar scholen gaat. Scholen kunnen nu intekenen voor een gratis kennismaking met Slash! Dit aanbod is ook aankomend schooljaar gratis beschikbaar.

Beep is de robot van de bibliotheek.

Martinuscollege nam DigiLab over!

Leerlingen bouwden 3D-ontwerpen voor de 3D-printer en ze experimenteerden met de LittleBits. Ook maakten ze hun eigen gamecontroller met de MaKey MaKey.

We zijn gedeelde winnaar voor de SPOENK-awards!

Gratis kennismaking voor scholen

Scholen kunnen nu intekenen voor een gratis kennismaking met Slash en/of Virtual Reality! Dit aanbod is ook aankomend schooljaar gratis beschikbaar. Dit aanbod geldt alleen voor de scholen en gemeentes die bij de Westfriese Bibliotheken aangesloten zijn. 

Model 21e eeuwse vaardigheden

Door Kennisnet en SLO (het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) is een model ontwikkeld dat omschrijft welke 11 vaardigheden leerlingen in hun latere leven nodig hebben. Het gaat om vaardigheden als 'kritisch denken', 'creatief denken', 'probleemoplossen', 'ict-basisvaardigheden', 'informatievaardigheden' en 'computational thinking'.