Nederland leest: Robotica

Heel november staat in het teken van robotica. De Bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s en bespreekt ‘robotica’ deze maand. Om te kunnen werken met robotica worden de 21st Century Skills (21e eeuwse vaardigheden) steeds belangrijker. Via ons DigiLab en robots kan iedereen deze vaardigheden verbeteren. 

De Westfriese Bibliotheken gebruikt nu de robots Beep en Slash voor het onderwijs en in de Bibliotheek. Met deze robots wordt de drempel om te programmeren lager, omdat het platform van de robots makkelijk werkt en leuk is. Kijk hieronder in de agenda van het DigiLab, maar ook naar de activiteiten in de andere bibliotheken op de themapagina van Nederland Leest.

Gratis inloopuren per leeftijdsgroep; kom ontdekken!

 • Digi Ukkies (2 t/m 3 jaar en hun ouders) Elke donderdag van 10.00 - 13.00 uur
 • De Ontdekkers (4 t/m 7 jaar en hun ouders) Elke woensdag van 13.00 - 17.00 uur
 • De Uitvinders (8 t/m 12 jaar) Elke vrijdag van 13.00 - 17.00 uur
 • Young Creators (13 t/m 17 jaar) Elke donderdag van 13.00 - 17.00 uur

Workshops in het DigiLab

 1. Workshop: Little Bits licht challenge!

  Wat kan je allemaal maken met een lampje? Waar gebruik je lampjes allemaal voor? En hoe maak je eigenlijk een lampje?

  Van 14:00 tot 16:00

  DigiLab Stede Beroec

  wo 13 dec

 2. Workshop: 3D-printen de basis voor Volwassenen

  Waarom zou je iets kopen als je het zelf kan maken? Met de 3D-printer kan je jouw eigen gemaakte ontwerpen laten printen. Tijdens deze workshop ontdek je hoe de 3D-printer werkt, leer je hoe je zelf een ontwerp kan maken op de computer en gaan we natuurlijk jouw eigen ontwerp printen. De workshop kost €25 euro.

  Van 19:00 tot 21:00

  Bibliotheek Stede Broec| DigiLab

  do 14 dec

 3. Workshop: 3D-printen de basis voor Jeugd

  Waarom zou je iets kopen als je het zelf kan maken? Met de 3D-printer kan je jouw eigen gemaakte ontwerpen laten printen. Tijdens deze workshop ontdek je hoe de 3D-printer werkt, leer je hoe je zelf een ontwerp kan maken op de computer en gaan we natuurlijk jouw eigen ontwerp printen. De workshop kost €15 euro.

  Van 10:00 tot 12:00

  Bibliotheek Stede Broec| DigiLab

  za 16 dec

 4. Workshop: Maak jouw eigen Virtual Reality met CoSpaces!

  Je wordt ’s morgens wakker en als je naar buiten loopt om naar school te gaan, staat er ineens een reusachtige raket in de tuin. Je kijkt om je heen, niemand te zien. Zelf geen voetsporen. De deur van de raket staat open. nog een keer kijk je om je heen. Snel ren je naar de trap en klauter je naar boven. Eenmaal in de raket…

  Van 10:00 tot 12:00

  DigiLab Stede Broec

  wo 27 dec

Meer

Ontdek & Ontmoet: de 21st Century Skills

De 21st Century Skills (21e eeuwse vaardigheden) zijn steeds belangrijker in de huidige samenleving. Dit komt omdat veel zaken in de wereld digitaal worden en internet een grotere rol speelt in je dagelijks leven. In het onderwijs worden maatregelen genomen om leerlingen voor te bereiden op deze snelle veranderingen. Dit wordt gestimuleerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

In de onderstaande video kun je zien op welke onderwerpen de Westfriese Bibliotheken de focus legt. Dus kom binnenkort een kijkje nemen als je in Bibliotheek Stede Broec bent!

Ontdek & Ontmoet: Virtual Reality

Scholen kunnen nu intekenen voor een gratis kennismaking met Virtual Reality! Dit aanbod is ook aankomend schooljaar gratis beschikbaar.

Ontdek & Ontmoet: de Robots Beep en Slash

Slash is de robot die naar scholen gaat. Scholen kunnen nu intekenen voor een gratis kennismaking met Slash! Dit aanbod is ook aankomend schooljaar gratis beschikbaar.

Beep is de robot van de bibliotheek.

Speel robot apps op de Ipads

De iPads in Stede Broec (op de brug) hebben ook robot appjes in november tijdens Nederland Leest:

 • 2 t/m 6 jaar: Oh! The magic drawing app.
 • 4 - 8 jaar: Think & Learn Code-a-pillar (app van Co de rups)
 • 8 t/m 12 jaar: Cargo-Bot
 • 10 jaar en ouders LEGO® MINDSTORMS® Fix the Factory

Het DigiLab Stede Broec is geopend!

Op zaterdag 9 september was de opening van ons DigiLab. Robot Beep en zijn 2 assistenten Ryan en Mike (foto) vertelden iedereen wat voor toffe dingen je allemaal kunt doen in het DigiLab.

De bezoekers konden niet wachten en gingen snel alles uitproberen! Zo stond er ineens een rij aan kinderen die de Virtual Reality op de Playstation VR wilde proberen. Onderwater leven, leren koppen als Messi en een puzzel oplossen met lichaamsbeweging, alles leek net echt! Ook kon je via de Oculus Rift op een laptop de virtuele wereld verkennen. Door het DigiLab heen waren ook robots te vinden die je zelf kunt programmeren. Zo kon je via een tablet de razensnelle Dash & Dot besturen en met de Bee-Bot of Cubetto door pijlen in te drukken ze een route laten afleggen.

De 3D-printer draaide op volle toeren. Bezoekers konden op de laptops hun eigen sleutelhangers gaan ontwerpen. Deze zijn uitgeprint en als aandenken mee naar huis. Tenslotte stonden op de brug de leukste apps voor kinderen om te proberen.

Dank jullie wel voor alle positieve reacties en enthousiasme!

Volg het DigiLab op Instagram!
Houdt de Instagram van het DigiLab in de gaten voor meer aankondigingen, foto's en video's!

Gratis kennismaking voor scholen

Scholen kunnen nu intekenen voor een gratis kennismaking met Slash en/of Virtual Reality! Dit aanbod is ook aankomend schooljaar gratis beschikbaar. Dit aanbod geldt alleen voor de scholen en gemeentes die bij de Westfriese Bibliotheken aangesloten zijn. 

Model 21e eeuwse vaardigheden

Door Kennisnet en SLO (het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling) is een model ontwikkeld dat omschrijft welke 11 vaardigheden leerlingen in hun latere leven nodig hebben. Het gaat om vaardigheden als 'kritisch denken', 'creatief denken', 'probleemoplossen', 'ict-basisvaardigheden', 'informatievaardigheden' en 'computational thinking'.