Keti Koti: leestips
Verschillende generaties schrijvers geven hun eigen kijk op ons koloniale verleden. Ontdek onze leestips ter gelegenheid van Keti Koti.
Keti Koti
Op 1 juli is het Keti Koti. Op die dag wordt op verschillende plekken in Nederland het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht en de afschaffing ervan gevierd. Speciaal voor Keti Koti hebben we een lijst met boekentips gemaakt die een link hebben met deze dag.
Sporen van ons koloniaal verleden
Het koloniale verleden laat nog steeds sporen na. Het is een groot hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Jonge schrijvers zoals Raoul de Jong (Jaguarman) brengen de pijnlijke geschiedenis, maar ook de mooie kanten van de cultuur naar het brede Nederlandse publiek. Maak ook kennis met schrijvers als Anton de Kom en Astrid Roemer. Op onze themapagina Andermans ogen vind je nog veel meer leestips.
Anton de Kom Wij slaven van Suriname
In 1934 publiceerde Anton de Kom zijn meesterwerk Wij slaven van Suriname, een politiek pamflet, geschiedschrijving en felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting ineen. Het was het eerste boek waarin...
E-book
Raoul de Jong Jaguarman
Een zoektocht naar de zwarte voorouders in Suriname van de auteur (1984) en de spirituele betekenis van het bestaan, tevens een reis door de geschiedenis van Suriname.
Gedrukt boek
Andermans ogen: lezen om te begrijpen
Als je een boek leest, maak je kennis met andere werelden. Of je leert meer van de geschiedenis. Of je bekijkt je de wereld door de ogen van een ander. Misschien leer je diegene ook wel beter begrijpen ongeacht je eigen mening. En misschien besluit je zelfs om je mening bij te stellen. Kortom, boeken zorgen voor een verbreding van je wereldbeeld. Kijk op onze inspiratiepagina Andermans Ogen voor leestips bij Keti Koti (en andere actuele thema's).