Onze organisatie

de Westfriese Bibliotheken, organisatie

De Westfriese Bibliotheken bieden alle inwoners van Westfriesland een openbare schatkamer voor lezen, literatuur, cultuur en informatie. De Westfriese Bibliotheken vormen met elkaar een netwerk aan kleine en middelgrote Bibliotheken, die voor de opgave staan om op het gespreide platteland de inwoners goede mogelijkheden te bieden om met en door de Bibliotheek wijzer te worden.

Stichting

Als Stichting Westfriese Bibiotheken verzorgen wij het bibliotheekwerk in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

De stichting heeft ten doel:

Het bevorderen van de openbare bibliotheekvoorzieningen in haar werkgebied omvattende de gemeenten waarmee de stichting een subsidieregeling onderhoudt.
Het oprichten en in stand houden van openbare voorzieningen voor kennis, cultuur, educatie en informatie en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk zal zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Jaarverslag

Lees hier ons jaarverslag (PDF) en financieel jaarverslag (PDF).

Bestuur

De stichting heeft een Raad van Toezicht die volgens de richtlijnen van de Code Cultural Governance werkt. De code bevordert good governance en is een richtlijn voor het invullen van goed bestuur, adequaat toezicht en transparante verantwoording

In de raad hebben zitting:

E.W.M. van de Bijl (voorzitter)
Mw. L.C. van der Zee
Mw. H. Keur-Polman

Raad van toezicht en directeur Chantal Trigallez zijn bereikbaar via het secretariaat: lcroese@westfriesebibliotheken.nl en telefonisch 0228 743 944, toestel 204.

 • Ons vrijwilligerswerk is officieel goed geregeld

  We hebben het keurmerk Goed Geregeld ontvangen als eerste bibliotheekorganisatie in Noord-Holland. Daarmee bevestigt belangenorganisatie NOV dat onze stichting zorgvuldig kijkt hoe vrijwilligers optimaal...

  15 januari 2020

  Bekijk details van Ons vrijwilligerswerk is officieel goed geregeld

 • Hoera! we zijn geslaagd!

  We mogen tot 2024 het kwaliteitskeurmerk van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) voeren, met complimenten voor de omslag die we in gang hebben gezet als maatschappelijke...

  24 april 2020

  Bekijk details van Hoera! we zijn geslaagd!

Overige informatie

De Westfriese Bibliotheken hebben samen ca. 42 medewerkers (inclusief opruimhulpen). Het werkgebied omvat de 6 gemeenten Enkhuizen, Drechterland, Stede Broec, Medemblik, Koggenland en Opmeer met ca. 135.000 inwoners. Vanaf 2014 zijn wij elke dag van de week, 24/7 digitaal bereikbaar en op 8 bibliotheekvestigingen ook fysiek te bezoeken. In scholen, dorpshuizen en verzorgingshuizen zorgen wij met kleine bibliotheken, ophaal-, afhaal- en steunpunten dat wij vooral voor de jeugd en de ouderen ook “om de hoek” bereikbaar zijn. Zo worden meer dan 40.000 leden bereikt en bezoeken jaarlijks 63.500 inwoners onze (ook digitale) Bibliotheek.
De Westfriese Bibliotheken werken veel samen met lokale en regionale organisaties op het gebied van onderwijs, zorginstellingen, vrijwilligerspunt, culturele instellingen.

De Westfriese Bibliotheken staan ingeschreven bij de KvK (nr. 37121771),
ons BTW nummer is: NL 8154.42.841.B.01

Schenken is fiscaal gunstig
De stichting Westfriese Bibliotheken is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). U mag een schenking jaarlijks aftrekken van de inkomstenbelasting. Bovendien hoeft de stichting Westfriese Bibliotheken geen schenking- en/of successierechten te betalen over ontvangen schenkingen en/of erfenissen.