Onze organisatie

de Westfriese Bibliotheken, organisatie

Als Stichting Westfriese Bibliotheken verzorgen wij het bibliotheekwerk in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Bij de Stichting Westfriese Bibliotheken vinden wij het belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen en kan blijven groeien in onze maatschappij. Door intensieve samenwerking met (lokale) instanties op het gebied van onderwijs, cultuur en maatschappij kunnen we de participatie en het welzijn van onze inwoners van 0 tot 100+ jaar maximaal stimuleren voor een nog krachtiger West-Friesland. 

We bedienen een regio met ongeveer 139.000 inwoners verspreid over circa 600 vierkante kilometer. We hebben negen vestigingen en er werken 45 beroepskrachten. Bovendien zijn er ruim 250 volwassenen en 200 kinderen vrijwillig actief. 

Bekijk eerdere uitgaven in ons archief


Vrijwilligers

Vrijwilligers maken een belangrijk deel uit van onze organisatie. Zij helpen ons om ruime openingsuren te kunnen hanteren en ondersteunen onze activiteiten op gebied van taal, digitale vaardigheden en ontmoeting. Er zijn ruim 250 volwassenen en 200 kinderen vrijwillig actief bij de Westfriese Bibliotheken. De vrijwilligers komen vaak uit de omliggende gemeenschap en helpen ons om lokale kansen te signaleren. Hun drijfveren, kennis en lokale netwerk zijn van onschatbare waarde voor onze organisatie. Wij zijn er trots op samen met hen te werken binnen een gecertificeerd vrijwilligersbeleid volgens het NOV-keurmerk ‘Goed Geregeld’. 

 • Goed Geregeld!

  We hebben het keurmerk Goed Geregeld ontvangen als eerste bibliotheekorganisatie in Noord-Holland.

 • Keurmerk CBCT

  We mogen het kwaliteitskeurmerk voeren van CBCT: Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal.


Bestuur

De stichting heeft een Raad van Toezicht die volgens de richtlijnen van de Code Cultural Governance werkt. De code bevordert good governance en is een richtlijn voor het invullen van goed bestuur, adequaat toezicht en transparante verantwoording

In de raad hebben zitting:

 • Mw. L.C. van der Zee
 • Dhr. P. Hartog
 • Dhr. M.A.C. Dekker

Raad van Toezicht en directeur-bestuurder Chantal Trigallez zijn bereikbaar via het secretariaat: sschoof@westfriesebibliotheken.nl en telefonisch 0228 743 943.


KvK en ANBI

De Stichting Westfriese Bibliotheken staat ingeschreven bij de KvK.

 • KvK nr. 37121771
 • BTW nummer is: NL 8154.42.841.B.01

Schenken is fiscaal gunstig

Draag je het bibliotheekwerk een warm hart toe? Je kunt ons steunen met een financiële schenking. De Stichting Westfriese Bibliotheken is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Je mag een schenking jaarlijks aftrekken van de inkomstenbelasting. Bovendien hoeft de Stichting Westfriese Bibliotheken geen schenking- en/of successierechten te betalen over ontvangen schenkingen en/of erfenissen. Met jouw bijdrage kunnen we extra projecten uitvoeren voor bijvoorbeeld leesbevordering bij jeugd en (digitale) inclusie voor ouderen.