De Bibliotheek voor Oekraïense vluchtelingen

De Bibliotheek is een plek waar Oekraïense vluchtelingen de taal kunnen oefenen, hulp kunnen krijgen bij formulieren, gebruik kunnen maken van een computer, gratis WiFi en een printer. Het is ook een plek waar ze (met de kinderen) tot rust kunnen komen of met elkaar af kunnen spreken voor een kop koffie. Je hoeft geen lid te zijn om hier gebruik van te maken en aan de meeste diensten zijn geen kosten verbonden.

Ken je Oekraïense vluchtelingen? Wijs ze graag op deze mogelijkheden. 


Hulp bij Taal

Oefen de Nederlandse taal. Taalleerders en getrainde vrijwilligers ontmoeten elkaar wekelijks in de Bibliotheken Medemblik, Hoogkarspel, en Venhuizen, en in Huis van de Buurt IJsselzand in Enkhuizen om te praten over alledaagse onderwerpen of om bijvoorbeeld een gesprek met de dokter of school voor te bereiden. Deelname is gratis. 

Hulp bij formulieren

In de Bibliotheken Medemblik, Hoogkarspel, De Goorn en Medemblik zijn wekelijkse inloopuren om samen met getrainde vrijwilligers formulieren in te vullen en samen te kijken naar brieven en andere documenten. 


 

Voorleespret

Je leert een andere taal snel door er veel mee in aanraking te komen. Bij VoorleesPret lezen we elke week op bijna alle locaties een mooi prentenboek voor aan kinderen van 0-6 jaar met hun (groot)ouders. 


 


E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.