Klooien met boeken

Klooien: worden wat je wil

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar. Je kunt alles worden wat je wil en alvast dromen over later!
Laat je inspireren door bekende artiesten, YouTubers, je oom of buurvrouw met een droomberoep, en… boeken!  

Iedere schoolvakantie brengen we een nieuwe Klooikaart uit, met nieuwe verhalen, opdrachten en winacties. De opdrachten en de winactie zijn gericht op de leeftijd 8 tot 12 jaar, maar iedereen is welkom om mee te doen. Je hoeft niet alle opdrachten te doen om kans te maken op de prijs: het gaat vooral om het plezier, dus pik eruit wat jij leuk vindt.

Ben je uitgeklooid? Dan lever je de Klooikaart met je gegevens in bij jouw Bibliotheek of als bijlage per e-mail aan communicatie@westfriesebibliotheken.nl. Voeg er een foto, tekening, verslag of ander resultaat bij van de opdracht(en) die je gedaan hebt. We nemen contact op met de winnaar. 

Een boek doet wat met je...

Het maakt je blij, nieuwsgierig, slim, mooi... 
Maar wat doe jij met een boek?

Ieder boek leent zich wel voor actie, dus kom overeind en doe mee: klooien met boeken! 

 1. Download

  Download de Klooikaart met tips en opdrachten. Je kunt de kaarten downloaden via de oranje knop in het blok hieronder. Of haal je Klooikaart in de Bibliotheek.  

 2. Doe mee

  Doe de opdrachten van de kaart, op deze pagina vind je bijbehorende boekentips. Streep af op de klooikaart wat je gedaan hebt. 

  Alle leeftijden mogen meedoen met de Klooikaart, maar om in aanmerking te komen voor de prijs ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en woon je in een van de volgende gemeenten: Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Opmeer of Koggenland. 

 3. Maak kans op een prijs

  Stuur een foto van je klooikaart en bewijs van je opdracht(en) naar communicatie@westfriesebibliotheken.nl. Wie weet win jij het boek ‘Te gekke beroepen die echt bestaan‘ van Natalie Labarre. 


Dit boek kun je winnen:

Natalie Labarre Te gekke beroepen die echt bestaan

Weet jij al wat je later worden wilt? Denk ook eens aan te gekke beroepen als onderzeekok, professioneel slaper, kleurvoorspeller en een mummie-expert. Boek met korte weetjes, zoekopdrachten en veel stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12...

Leen het boek van Natalie Labarre


Opdrachten:

Doe mee aan zoveel opdrachten als je wil: kies eruit wat jij leuk vindt. Lever de Klooikaart uiterlijk 31 oktober in met een bewijs van wat je gedaan hebt.

Je mag natuurlijk ook zelf een originele manier bedenken om verslag te doen van jouw avonturen met de Klooikaart! We zijn heel benieuwd...


En doe:

Los een mysterie op als een detective!
Waarom verdwijnt er altijd een van de twee sokken in de wasmachine? Wie steelt er stiekem snoepjes uit het keukenkastje? Waar komt dat gekke geluidje vandaan dat je elke ochtend om 8:00 uur hoort? Hoe kan het dat het gras groener is bij de buren? 

Schrijf bijvoorbeeld een verslag van hoe je jouw mysterie opgelost hebt, met foto's van je sporenonderzoek.

Doe een experiment als en wetenschapper!
Laat een ei stuiteren of maak een colafontein: je kunt de gekste experimenten doen met spullen die je in en om huis vindt. Wel even met je ouders overleggen, hoor... In onze boekenkasten vind je talloze ideeën voor proefjes.  

Stuur bijvoorbeeld een instructievideo van je experiment en leg uit hoe het werkt.  
 

Maak je eigen video als een YouTuber!
Laat iets zien van je hobby of interview iemand anders over zijn of haar interesses. Kijk eerst hoe andere YouTubers het doen en pas toe wat je leuk vindt aan hun video's (let op: houd het veilig en leuk!). Je hoeft je video niet echt te delen via YouTube, tenzij je ouders het juist goed vinden.  

Stuur ons bijvoorbeeld een 'storyboard' van je video. Kom naar het DigiLAB om te leren hoe.

Ga op avontuur in het bos als een boswachter!
Trek je laarzen aan en ga in het bos op zoek naar gekke paddestoelen, schattige egels, kwetterende vogels, burlende herten, enge insecten en herfstbladeren in bonte kleuren. Heerlijk genieten in de buitenlucht. Gebruik een app om planten en dieren te herkennen.

Deel bijvoorbeeld een audio-opname waarin je nauwkeurig omschrijft wat je in het bos gevonden hebt. 

Maak een vlecht als een kapper!
Maak een mooie vlecht of staartjes in het haar van je moeder of vader, broertje of zusje, buurmeisje, vriendje, hond of Barbie. De schaar en de haarverf laten we even achterwege... Een hoofdmassage mag natuurlijk wel. 

Stuur ons bijvoorbeeld een foto van het eindresultaat.

Maak een boek als een schrijver!
Bedenk een eigen verhaal: wie zijn de hoofdpersonen? Wordt het een spannend of lief verhaal? Komen er tekeningen bij of foto's? Hoeveel bladzijden kun je vullen? Schrijf je het met pen op papier of type je je verhaal uit op de computer?

Lever je verhaal in, digitaal of al geknutseld in boekvorm: wie weet is je verhaal binnenkort dan te vinden bij jouw Bibliotheek!

Doe mee aan (een van) de volgende activiteiten in de Bibliotheek:

 • Dromenworkshop (21 okt, Medemblik) Bekijk details

  Ontdek je talenten en maak een eigen ontwikkelplan met het droomdoeboek dat elke deelnemer gratis krijgt.

  Bekijk details van Dromenworkshop (21 okt, Medemblik)

 • DigiLAB (meerdere data & locaties) Bekijk details

  Maak een eigen stripverhaal, leer een storyboard maken: ook handig voor de opdrachten 'Maak een boek als een schrijver' en 'Maak een video als een YouTuber'.

  Bekijk details van DigiLAB (meerdere data & locaties)

 • Unlock de beroepengame of het mysteriespel

  Kom naar de Bibliotheek en let op de speciale posters: daarmee unlock je de gratis games op je smartphone of tablet. Beschikbaar in oktober en november tijdens openingsuren.


Worden wat je wil: aanbevolen titels voor groep 5 t/m 8:

Kijk voor meer tips op onze Jeugdpagina

Worden wat je wil: aanbevolen titels voor groep 1 t/m 4:

Kijk voor meer tips op onze jeugdpaginaWe klooien met dank aan...

Voor Klooien met kinderboeken maken we dankbaar gebruik van templates en aanwijzingen van SPOENK Biebdynamiek 0-100 van Probiblio met speciale dank aan de bibliotheken Heiloo, Bollenstreek en IJmond-Noord.