Klooien met boeken

Klooien: op reis in een boek

Ga deze zomer op reis in een boek! Met een boek kun je alle denkbare reizen maken: naar de andere kant van de wereld, een andere tijd of en fantasiebestemming. Maak een veilige reis naar de gevaarlijke jungle of ervaar een rampzalige reis zonder écht in de problemen te raken. Klooi mee: ga op ontdekkingsreis en doe zoveel opdrachten als je wil van onze Klooikaar tom kans te maken op een prijs.

Iedere schoolvakantie brengen we een nieuwe Klooikaart uit, met nieuwe verhalen, opdrachten en winacties. De opdrachten en de winactie zijn gericht op de leeftijd 8 tot 12 jaar, maar iedereen is welkom om mee te doen. Je hoeft niet alle opdrachten te doen om kans te maken op de prijs: het gaat vooral om het plezier, dus pik eruit wat jij leuk vindt.

Ben je uitgeklooid? Dan lever je de Klooikaart met je gegevens in bij jouw Bibliotheek of als bijlage per e-mail aan communicatie@westfriesebibliotheken.nl. Voeg er een foto, tekening, verslag of ander resultaat bij van de opdracht(en) die je gedaan hebt. Onderaan deze pagina vind je inspiratie bij elke opdracht. We nemen contact op met (de ouders van) de winnaar. 

Een boek doet wat met je...

Het maakt je blij, nieuwsgierig, slim, mooi... 
Maar wat doe jij met een boek?

Ieder boek leent zich wel voor actie, dus kom overeind en doe mee: klooien met boeken! 

 1. Download

  Download de Klooikaart met tips en opdrachten. Je kunt de kaarten downloaden via de oranje knop in het blok hieronder.

  Of haal je Klooikaart in de Bibliotheek.

  Je kan ook gezellig samen komen Klooien in de Bieb: dan helpen we je op weg met de opdrachten op de Klooikaart. Kijk op de agenda voor de datum en locatie.

 2. Doe mee

  Doe de opdrachten van de kaart, op deze pagina vind je bijbehorende boekentips. Streep af op de klooikaart wat je gedaan hebt. 

  Alle leeftijden mogen meedoen met de Klooikaart, maar om in aanmerking te komen voor de prijs ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en woon je in een van de volgende gemeenten: Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Opmeer of Koggenland. 

 3. Maak kans op een prijs

  Stuur een foto van je Klooikaart en bewijs van je opdracht(en) naar communicatie@westfriesebibliotheken.nl. Wie weet win jij een mooie prijs!


Doe mee en win!

Doe een opdracht (of zoveel als je wil) van de Klooikaart. Lever je Klooikaart in met je contactgegevens en een bewijs van je opdracht (kijk hieronder bij opdrachten voor ideeën). We nemen contact op met de Klooikampioen. Je kan je Klooikaart inleveren aan de balie van jouw bibliotheek of e-mailen naar communicatie@westfriesebibliotheken.nl

Win het boek Wie Achter Deze Deur Verdwaalt van Rindert Kromhout en Tonke Dragt. Lever uiterlijk 31 augustus je Klooikaart in met bewijs van je geklooi en wie weet win jij dit prachtige boek!

Ook te leen bij de Bibliotheek


Opdrachten: Op reis in een boek

Lees:

Rindert Kromhout, Tonke Dragt Wie achter deze deur verdwaalt

De verlegen Laurenzo gaat met klasgenote Teja op bezoek bij de beroemde schrijfster Lavinia. Bij haar thuis ontdekt hij een deur die altijd op slot zit. Wat zit daarachter en wie is de geheimzinnige ambassadeur? Ze gaan op onderzoek uit. Vanaf ca. 9 jaar.

Simon Chapman Expeditie regenwoud

Reis mee met Simon naar het eiland Borneo op zoek naar de orang-oetangs in hun natuurlijke omgeving. Met gekleurde illustraties. Vanaf 9 jaar.

André Kuipers Atlas van de aarde

Bekijk samen met de Kleine Astronauten vanuit een raket onze mooie, maar kwetsbare planeet. Op een wereldbol zie je alle werelddelen en landen liggen. Met veel weetjes over de aarde, de natuur en milieuproblemen als de plastic soep. Met grrote kleurenfoto's...

Clive Gifford Terug in de tijd

Hoe zag de wereld eruit zonder smartphones, internet, tv en vliegtuigen? Lees ook welke uitvindingen de wereld hebben veranderd, zoals de computer en antibiotica. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

Jozua Douglas, Tosca Menten Pech onderweg

Stel dat je met je toch niet zo stoere tante in het spookhuis verdwaalt of je onverwacht met een tijdmachine in de dinotijd belandt. Vijftien korte en langere reisverhalen, waarbij steeds iets op vreselijke wijze misloopt. Met o.a. wijsheden en reistips....

Jef Aerts De blauwe vleugels

Josh (11, ik-figuur) en zijn verstandelijk beperkte broer Jadran (16) vinden een gewonde kraanvogel. Jadran wil de vogel leren vliegen maar brengt Josh daarbij in gevaar. Als Jadran naar een zorginstelling dreigt te worden gestuurd, slaan de broers samen...

En doe:

Paspoort!

Maak je eigen paspoort om naar een fantasieland te kunnen reizen: wat wil de douane van je weten en welke stempels heb je nodig?

 

 

 

 

Ga op expeditie in het bos

Ga op expeditie in de natuur vlakbij jouw huis. Noteer welke planten en dieren je ziet, of maak er foto's van. Zoek op internet meer informatie over alles wat je gezien hebt. Deel je expeditieverslag met ons: maak bijvoorbeeld een verslag, collage of kleine encyclopedie.

 

 

 

Wereldreis

Teken de wereld zoals je die vanuit de ruimte zou zien. Stippel je droomreis uit of teken weetjes op elk werelddeel.

 

 

 

 

Terug in de tijd

Bedenk zelf een uitvinding die onmsibaar is voor de toekomst. Maak er een tekening van bouw het van karton en knutselmaterialen.

 

 

 

 

Pech onderweg


Heb jij ooit een rampzalige reis meegemaakt? Schrijf er een verhaal over!

 

 

 

 

Ontsnappingsreis

Waar wil jij van ontsnappen en hoe? Schrijf of teken je ontsnappingsplan.

 

 


Kom Klooien in de Bieb!

Kom naar de Bieb, haal je Klooikaart op en ga meteen gezellig samen aan de slag. We helpen je op weg met tips om er een geweldig klooifeest van te maken.

Lever meteen de Klooikaart in met bewijs van de opdracht(en) die je gedaan hebt en maak kans op die mooie prijs.

Waar en wanneer?


Schrijver Ilja Leonard Pfeiffer bedacht het land Mocanië toen hij 8 jaar was

‘Het is begonnen zoals dat zo vaak begint bij jongetjes en meisjes van die leeftijd: op een gegeven moment ga je een land verzinnen. Dat is dan natuurlijk een eiland. Dan ga je kaarten tekenen. En op een gegeven moment bedacht ik daar allerlei dingen bij, wat een echt land nodig heeft.’ Ilja Leonard Pfeiffer op literatuurmuseum.nl

Lees meer op de website van het Literatuurmuseum

Virtual dropping: raad waar je bent met Geoguessr

Ga naar Geoguessr (free) en laat je virtual droppen ergens op de wereld... Aan de hand van Google streetview beelden moet je raden waar je bent: kun je de borden ontdekken met de taal? Zie je bijzondere planten of gebouwen? Als je je antwoord ingevuld hebt laat de Geoguessr zien hoe dichtbij (of mijlenver) je zit!

Ga naar GeoguessrWe klooien met dank aan...

Voor Klooien met kinderboeken maken we dankbaar gebruik van templates en aanwijzingen van SPOENK Biebdynamiek 0-100 van Probiblio met speciale dank aan de bibliotheken Heiloo, Bollenstreek en IJmond-Noord.