Klooien met boeken

Klooien: Ga op reis in een boek

In een boek kun je overal naar toe reizen zonder uit je luie stoel te komen: naar een ander land, naar een andere tijd, naar het heelal, naar een fantasiewereld... Reis je mee?

Een boek doet vaak wat met je. Het maakt je blij, nieuwsgierig, slim, mooi... Maar wat doe jij met een boek? Ieder boek leent zich wel voor actie, dus kom overeind en doe mee: klooien met boeken! Iedere schoolvakantie brengen we een nieuwe Klooikaart uit, met nieuwe verhalen, opdrachten en winacties. De opdrachten en de winactie zijn gericht op de leeftijd 8 tot 12 jaar, maar iedereen is welkom om mee te doen. 

 1. Download

  Download de Klooikaart met tips en opdrachten. Je kunt de kaarten downloaden via de oranje knop in het blok hieronder. Of haal je Klooikaart in de Bibliotheek.  

 2. Doe mee

  Doe de opdrachten van de kaart, op deze pagina vind je bijbehorende boekentips. Streep af op de bingokaart wat je gedaan hebt. 

  Alle leeftijden mogen meedoen met de Klooikaart, maar om in aanmerking te komen voor de prijs ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en woon je in een van de volgende gemeenten: Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Opmeer of Koggenland. 

 3. Maak kans op een prijs

  Stuur een foto van je klooikaart en je reisverslag naar digibuki@westfriesebibliotheken.nl. Wie weet win jij het boek ‘Het Werkstuk – of hoe ik verdween in de jungle‘ van Simon van der Geest. Hij komt het boek persoonlijk aan je geven na de zomer!

Winactie: deel jouw reisverslag met ons

Download de Klooikaart en kies de leukste opdrachten of doe ze allemaal!

Streep af wat je gedaan hebt en lever de kaart in met jouw reisverhaal: vertel ons over een opdracht die je gedaan hebt en wat je ervan vond. Doe je er ook een foto bij?

Lever het in bij jouw Bibliotheek of stuur het op naar digibuki@westfriesebibliotheken.nl
Wie weet win jij het nieuwste boek van Simon van der Geest: hij komt het zelf aan de winnaar overhandigen op woensdag 1 september!

Simon van der Geest Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

Eva (12, ik-persoon) heeft een andere huidskleur dan haar moeder maar ze weet niets over haar vader. Daarom wil ze haar schoolwerkstuk schrijven over ‘biologische vaders’. De zoektocht leidt al gauw naar Suriname. Kan het opsporingsprogramma van televisie...

Leen het boek van Simon van der Geest


Opdrachten:

Doe mee aan zoveel opdrachten als je wil: kies eruit wat jij leuk vindt. Lever de Klooikaart uiterlijk 31 augustus in met een bewijs van wat je gedaan hebt.

Heb je bijvoorbeeld het verhaal van Simon van der Geest afgeschreven? Of heb je de schatkaart gedaan en stuur je jouw reactie op de podcast uit het verleden? Ben je naar DigiLAB geweest en heb je een foto of screenshot van je deelname? Of heb je een mooi boek opgehaald in de Bibliotheek? Stuur bijvoorbeeld een foto van jezelf met het boek of schrijf ons jouw boekbeoordeling).

Of bedenk zelf een originele manier om verslag te doen van jouw reis met de Klooikaart! We zijn heel benieuwd...

 • Bezoek onze 'reisbureaus'

  Waar wil je naar toe reizen? Onze bibliotheken zijn je reisbureau voor elke bestemming die je maar kan bedenken. Ga op reis in een boek!

  • Bezoek een ander land
  • Reis naar de ruimte
  • Ga naar een andere tijd
  • Ga op reis in een fantasiewereld
  • Haal een ansichtkaart in de Bibliotheek en stuur deze naar familie of een vriend(in)

  In de Bibliotheek denken we graag met je mee over de leukste boeken voor de zomer.

  Bezoek onze reisbureaus

 • Kom naar DigiLAB en doe mee

  Ook in het DigiLAB gaan we deze zomer op reis. Let op: we hebben een aangepast rooster voor de DigiLABs tijdens de schoolvakantie.

  • Bouw de reisbestemming van je dromen in Co-Spaces
  • Ontwerp je eigen reisvoertuig
  • Leer betere foto's maken met je smartphone
  • Zet je foto's om in pixelkunst

  Kijk voor data en onderwerpen op onze online agenda en meld je aan voor gratis deelname.

  Lees meer en meld je aan

 • Maak het reisverhaal van Simon van der Geest af

  Simon van der Geest schreef het begin van een spannend reisverhaal met de Museumstoomtram. Maak jij het verhaal af?

  • Lees het begin van Simons verhaal
  • Schrijf het verhaal af
  • Stuur het uiterlijk 31 augustus naar ons op
  • Maak kans op het nieuwe boek van Simon van der Geest

  Lees het begin van Simons verhaal en de instructies voor deelname via de knop hieronder:

  Open het verhaal (PDF)


Ga op reis in een boek:

 • Heppie Kemper

  Manon Sikkel

  Elvis Watt moet de villa van opa Spoek afstaan aan de belasting. Samen met zijn moeder gaat hij in een camper op zoek naar zijn onbekende vader. Het wordt een dolle tocht. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Heppie Kemper

 • Bestemming onbekend

  Paul Mosier

  Nadat haar moeder en grootmoeder zijn overleden, reist Rider (12) met de trein dwars door Amerika, op weg naar een onbekende oudoom. De ontmoeting met enkele medereizigers verandert Riders kijk op haar situatie. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Bestemming onbekend

 • Boreas en de zeven zeeën

  Mina Witteman

  Boreas (12, ik-figuur) is niet meteen enthousiast over het plan van zijn ouders om een tweejarige zeiltocht rond de wereld te maken. Maar naarmate de reis vordert, gaat hij er anders over denken. Dagboek met veel informatie over zeilen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Boreas en de zeven zeeën

 • Stoere Steffie en de tijdmachine

  Annemarie Bon

  Twee verhalen over Stoere Steffie, waarin ze ontdekt dat de buurman een tijdmachine heeft. In het tweede verhaal komt ze terecht in de tijd van de schilder Van Gogh en in de oertijd. Als dat maar goed gaat! AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stoere Steffie en de tijdmachine

 • De wonderbare reis van Nils Holgersson

  Bette Westera, Selma Lagerlöf

  Nils (8) plaagt graag de dieren op de boerderij van zijn ouders. Voor straf verandert een kabouter hem in een piepkleine ventje. Nils maakt op de rug van een tamme gans een avontuurlijke reis door heel Zweden. Zal hij zijn leven beteren en ooit weer thuis komen? Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De wonderbare reis van Nils Holgersson

 • Keizer Ei

  Karst-Janneke Rogaar

  Heid en Teit gaan op reis. Ze zeilen naar het geheime eiland van Keizer Ei. Vrolijk, absurdistisch verhaal waarin vrijwel alle bestaande woorden met een korte ei voorkomen en geen enkel woord met een lange ij. Met grappige tekeningen in rood en groen en een woordenlijst met ei-woorden. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Keizer Ei

 • Het verlangen van de prins

  Marco Kunst

  Nadat zijn ouders in een storm zijn verdronken, belandt Lode in een streng weeshuis. Alleen oma Walyu is aardig en vertelt mooie verhalen. Lode weet te ontsnappen naar een schip, dat is getroffen door de vloek van een geheimzinnige prins. Waar herkent Lode de prins toch van? Kan hij misschien de vloek doorbreken? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het verlangen van de prins

 • De superwonderlijke reis van Freddie

  Jenny Pearson

  Wonderen zijn de wereld nog niet uit in dit kinderboek vol universele thema's en hilarische situaties over de elfjarige Freddie. Feiten zijn geweldig, vindt Freddie. Op feiten kun je tenminste vertrouwen. Als hij ontdekt dat zijn biologische vader nog leeft, gaat hij naar hem op zoek. Stiekem volgt hij de feiten, samen met zijn vrienden Ben en Charlie....

  Luisterboek (digitaal)

  Bekijk details van De superwonderlijke reis van Freddie

 • Tricerapoep onder de loep

  Geronimo Stilton

  De Stiltons zijn na een reis met een gammel vliegtuig weer terug op Oerknal eiland, waar nog steeds dinosaurussen rondlopen. Ze krijgen de opdracht om zoveel mogelijk poep van de triceratops te verzamelen, omdat daar veel van te leren valt. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tricerapoep onder de loep

 • Reis naar het høge nøørden

  Mathilda Masters

  Kokkie krijgt een kaart waarop staat: våder is verløren. Kokkie reist naar het Høge Nøørden om haar vader te zoeken. En Max en Trixie mogen mee. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Reis naar het høge nøørden

 • Frozen

  Suzanne Francis

  Het is weer tijd voor de grote kristalceremonie in de Trollenvallei. Grootpabbie huldigt dan de jonge trollen die al hun kristallen van niveau één hebben verdiend. Er is echter een probleem: Grootpabbie is spoorloos verdwenen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen voor goede lezers vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Frozen

Kijk voor meer tips op onze Jeugdpagina



We klooien met dank aan...

Voor Klooien met kinderboeken maken we dankbaar gebruik van templates en aanwijzingen van SPOENK Biebdynamiek 0-100 van Probiblio met speciale dank aan de bibliotheken Heiloo, Bollenstreek en IJmond-Noord.