Klooien met boeken

Klooien: Vrijheid

Meivakantie, lange weekends door feestdagen, Bevrijdingsdag: dit keer gaat de Klooikaart over vrijheid. Vrij om te doen wat je wil, lekker naar buiten. Maar ook vrij om te zijn wie je bent en leven in een vrij land. Waar denk jij allemaal aan bij vrijheid?

Klooi mee: lees over vrijheid em doe zoveel opdrachten als je wil van onze Klooikaart om kans te maken op een mooie prijs!

Iedere schoolvakantie brengen we een nieuwe Klooikaart uit, met nieuwe verhalen, opdrachten en winacties. De opdrachten en de winactie zijn gericht op de leeftijd 8 tot 12 jaar, maar iedereen is welkom om mee te doen. Je hoeft niet alle opdrachten te doen om kans te maken op de prijs: het gaat vooral om het plezier, dus pik eruit wat jij leuk vindt.

Ben je uitgeklooid? Dan lever je de Klooikaart met je gegevens in bij jouw Bibliotheek of als bijlage per e-mail aan communicatie@westfriesebibliotheken.nl. Voeg er een foto, tekening, verslag of ander resultaat bij van de opdracht(en) die je gedaan hebt. We nemen contact op met (de ouders van) de winnaar. 

Een boek doet wat met je...

Het maakt je blij, nieuwsgierig, slim, mooi... 
Maar wat doe jij met een boek?

Ieder boek leent zich wel voor actie, dus kom overeind en doe mee: klooien met boeken! 

 1. Download

  Download de Klooikaart met tips en opdrachten. Je kunt de kaarten downloaden via de oranje knop in het blok hieronder.

  Of haal je Klooikaart in de Bibliotheek.

  Je kan ook gezellig samen komen Klooien in de Bieb: dan helpen we je op weg met de opdrachten op de Klooikaart. Kijk op de agenda voor de datum en locatie.

 2. Doe mee

  Doe de opdrachten van de kaart, op deze pagina vind je bijbehorende boekentips. Streep af op de klooikaart wat je gedaan hebt. 

  Alle leeftijden mogen meedoen met de Klooikaart, maar om in aanmerking te komen voor de prijs ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en woon je in een van de volgende gemeenten: Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Opmeer of Koggenland. 

 3. Maak kans op een prijs

  Stuur een foto van je Klooikaart en bewijs van je opdracht(en) naar communicatie@westfriesebibliotheken.nl. Wie weet win jij een mooie prijs!


Doe mee en win!

Doe een opdracht (of zoveel als je wil) van de Klooikaart. Lever je Klooikaart in met je contactgegevens en een bewijs van je opdracht (kijk hieronder bij opdrachten voor ideeën). We nemen contact op met de Klooikampioen. Je kan je Klooikaart inleveren aan de balie van jouw bibliotheek of e-mailen naar communicatie@westfriesebibliotheken.nl

Win het boek De Bende van Lieke van Robbert-Jan Henkes. Lever vóór 10 juni je Klooikaart in met bewijs van je geklooi en wie weet win jij dit prachtige boek!

Ook te leen bij de Bibliotheek


Opdrachten: Vrijheid

Lees:

Stine Jensen Alles over wie ik ben

Wie ben ik, waar kom ik vandaan en ben ik anders dan andere kinderen? Via onderwerpen als uiterlijk, familie, afkomst en karakter ontdek je wie je bent. Met veel vragen, voorbeelden, verhalen van leeftijdgenoten en opdrachten. En veel kleurenillustraties....

Dave Lowe Mijn hamster is een piraat

Ben (ik-persoon) is met zijn familie en hamster Stinkie op vakantie aan zee. Het belooft een saaie week te worden. Maar dat verandert ineens in een spannende zoektocht naar een verborgen schat. Vanaf ca. 8 jaar.

Robbert-Jan Henkes De bende van Lieke

Lieke (ik-persoon) heeft het druk met haar bende, daarmee bedoelt ze haar vriendinnen. Ze bedenken spelregels voor niets doen en eten samen zure matten. Soms willen ze allemaal iets anders doen! Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Onjali Q. Raúf De jongen achter in de klas

De 9-jarige Ahmet komt als oorlogsvluchteling uit Syrië in een Londense schoolklas terecht. Alexa (9, ik-persoon) en een paar klasgenoten willen hem helpen. Maar door het plan dat ze hebben bedacht, komen ze in grote problemen. Vanaf ca. 9 jaar.

Arend van Dam De gijzelaar en de bastaard

Filips Willem (ik-persoon) vertelt zijn levensverhaal. Hij wordt op zijn veertiende zogenaamd uitgenodigd door de koning van Spanje. Die heeft een conflict heeft met zijn Filips Willems vader, prins Willem van Oranje. Daarom houdt hij Filips Willem jarenlang...

Anna James Matilda en de boekdwalers

Matilda Pages (11) groeit op in de boekwinkel van haar grootouders. Ze ontdekt dat ze personages uit boeken in het echt kan zien en zelfs mee kan hun boeken in. Samen met haar vriend Oskar leert ze meer over boekdwalen en haar verdwenen ouders. Vanaf...

En doe:

Vrij om te zijn wie je bent

Lees het boek en doe de opdrachten van Stine Jensen om te ontdekken wie jij bent.

Maak bijvoorbeeld je eigen paspoort met alle informatie die je nu over jezelf verzameld hebt. 

 

 

 

Vakantie = vrij

Ga net als Ben en Stinkie op zoek naar verborgen schatten aan zee, in het park of in je achtertuin. Of ga geocachen met je (groot)ouders. 

Stuur een foto of omschrijving van je schat. 

 

 

 

Vrij om zelf te bepalen

Lees het boek van Robbert-Jan Henkes en bedenk je eigen spelregels voor niets doen, of voor een eigen spel met vriend(inn)en. 

Stuur het overzicht van je spelregels mee met de Klooikaart.

 

 

 

 

Leven in een vrij land

Ken jij iemand die gevlucht is uit zijn of haar land? Misschien iemand in je klas, bij je sportclub of zelfs bij jouw thuis omdat jouw gezin tijdelijk onderdak biedt? 

Maak een welkomposter voor vluchtelingen in ons land. Als je deze achter je eigen raam wil plakken, stuur je een foto of kopie mee met de Klooikaart. 

 

 

 

 

Vrij van de Spaanse bezetting in 1572


Lees het boek over de vergeten Prins van Oranje en kijk op de jeugdpagina voor meer achtergrondinformatie over zijn vader Willem van Oranje of de Tachtigjarige Oorlog.  

Bedenk een ontsnappingsplan dat de Prins had kunnen gebruiken. Of schrijf een werkstuk over de Tachtigjarige Oorlog.

 

 

 

Vrij fantaseren

Ga mee op avontuur met Matilda en de Boekdwalers. 

Met welk boekpersonage zou jij op avontuur willen? VErzin het verhaal en stur het mee met je Klooikaart. 

 

 


Kom Klooien in de Bieb!

Kom naar de Bieb, haal je Klooikaart op en ga meteen gezellig samen aan de slag. We helpen je op weg met tips om er een geweldig klooifeest van te maken.

Lever meteen de Klooikaart in met bewijs van de opdracht(en) die je gedaan hebt en maak kans op die mooie prijs.

Waar en wanneer?


Vrijheid in onze multimediacollectie en andere tips van de bieb

Kijk voor andere leestips op onze JeugdpaginaWe klooien met dank aan...

Voor Klooien met kinderboeken maken we dankbaar gebruik van templates en aanwijzingen van SPOENK Biebdynamiek 0-100 van Probiblio met speciale dank aan de bibliotheken Heiloo, Bollenstreek en IJmond-Noord.