E-books op de e-reader

Hoe leen je een e-book van de Bibliotheek voor je e-reader? Het lijkt lastiger dan het is, als je voor de eerste keer e-books wilt lenen. Volg deze stappen.

Voer éénmalig de volgende twee stappen uit

1. Installeer Adobe Digital Editions op je computer of laptop

Ga naar https://www.adobe.com/nl/solutions/ebook/digital-editions/download.html en kies de juiste optie: heb je een Apple computer (Macintosh) een computer met Windows?

Open en installeer de download. Lees elk venstertje goed door voordat je verder klikt.

2. Autoriseer je computer

Open het programma Adobe Digital Editions dat je zojuist hebt geïnstalleerd. Klik in het menu bovenin op Help. Klik vervolgens op Computer autoriseren.

Om je computer te kunnen autoriseren heb je een gratis Adobe ID nodig. Heb je die al? Log dan meteen in en klik op Autoriseren klikken. Ben je je wachtwoord vergeten, dan kun je klikken op de link Wachtwoord vergeten om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Als je nog geen Adobe ID hebt, kun je deze aanmaken via de link Adobe-id maken. Voor het bevestigen van het account bij Adobe ontvangt je direct een email. Na de bevestiging kun je meteen verder gaan in het programma Adobe Digital Editions om je computer te autoriseren. Zie de aanwijzingen hierboven.

Leen een e-book bij de Online Bibliotheek

1. Zoek een e-book in de catalogus

Ga naar https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books.html. Deze boeken kun je alleen lenen als je lid bent van de Bibliotheek.

Klik eerst rechts bovenaan op Inloggen. Je gebruikersnaam is het pasnummer dat je boven de streepjescode op je Bibliotheekpasje vindt. Het wachtwoord is het wachtwoord dat je ook gebruikt voor Mijn Menu op onze website www.westfriesebibliotheken.nl. Bent je je wachtwoord vergeten? Maak een nieuw wachtwoord aan via de link Wachtwoord vergeten?

Als je bent ingelogd verschijnt je naam rechts bovenaan op het scherm op de plaats waar eerst Inloggen stond. Staat er nog steeds Inloggen? Klik daar nogmaals op om de pagina te verversen.

Leen je voor de eerste keer e-books van de Online Bibliotheek? Dan moet je eenmalig een account aanmaken. Ga naar Welkom [Uw naam] en klik in het meerkeuzemenu op Mijn profiel. Klik vervolgens op E-books lenen? Registreer je! Klik nu op de knop Registreer en vul je e-mailadres in. Je ontvangt een e-mailtje met een bevestigingslink. Vul daarna in het registratiescherm de gevraagde gegevens verder in en klik op Verstuur. Je kunt nu e-books lenen bij de Online Bibliotheek.

Om e-books te zoeken, klik je op Bekijk onze e-books of boven in het menu op e-books. Scroll naar beneden voor inspiratie of gebruik het zoekveld om te zoeken op auteur, titel of woorden uit de titelomschrijving. Na een zoekopdracht kun je filteren op e-books voor e-readers, in het menu links: Verfijn op resultaten - E-book vorm - Voor e-reader. Ook als je op een boek klikt kun je zien of het geschikt is voor een e-reader.

2. Leen een eBook

Als u een keuze heeft gemaakt klikt u op het boek dat u wilt lenen. Als u naar beneden scrollt ziet u onder de vraag Hoe wil je dit e-book lezen? de optie Op e-reader (download) staan. Klik het rondje bij die optie aan en klik vervolgens op de oranje knop Leen e-book.

U gaat nu automatisch naar uw Mijn boekenplank waar u het zojuist geleende boek ziet staan. LET OP: u heeft het boek nog niet gedownload op uw computer. U heeft het op dit moment alleen nog maar geleend.

Plaats het e-book op je e-reader

1. Download het eBook

Ga naar Mijn Boekenplank en klik op de knop Download e-book.

Als je de download opent, start automatisch het programma Adobe Digital Editions. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal je computer waarschijnlijk de melding geven dat het niet weet wat het met het bestand moet gaan doen. Zie in dat geval uitleg over hoe je Adobe Digital Editions als standaardprogramma kunt instellen.

Adobe Digital Editions start het boek in de leesmodus op, maar je wilt het op je e-reader plaatsen. Klik linksboven op Bibliotheek, dan kom je in een overzicht van je geleeende e-books.

2. Plaats het boek op je e-reader

Sluit met behulp van een USB-kabel je e-reader op je computer aan. LET OP: gebruik daarvoor de meegeleverde kabel (haal indien nodig de stroomadapter eraf voor de usb-aansluiting). Heb je geen meegeleverde kabel? Gebruik dan een USB-kabel gebruikt die geschikt is voor data overdracht. Zet vervolgens je e-reader aan. Mogelijk vraagt de e-reader bevestiging dat je verbinding met de computer wilt maken.

Als je op je computer in de bibliotheek van het programma Adobe Digital Editions kijkt, ziet je nu links in het scherm je e-reader staan onder Apparaten. Selecteer nu het boek dat je op je e-reader wilt zetten door er éénmaal op te klikken met je linker muisknop. Daarna klik je er éénmaal met je rechter muisknop op. In het menu dat dan verschijnt klik je op Kopiëren naar computer/apparaat... Nu zie je als optie je e-reader verschijnen. Klik daarop.

Nu wordt het eBook overgezet op je e-reader. Soms gaat dat zo snel dat je het niet eens merkt. Controleer of de overdracht gelukt is door op je e-reader in de bibliotheek met boeken te kijken of de geleende titel er bij staat.

Veel leesplezier gewenst!

Vragen?

Lukt het onverhoopt toch niet om e-books op de e-reader te zetten? Of heb je andere vragen over e-books? Kom naar ons spreekuur DigiFIT, dan kijken we er samen naar. Of neem contact op met onze klantenservice