Week van de Alfabetisering

9 tot en met 15 september

Taal maakt mensen en onze maatschappij sterker. Toch hebben in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en vaak zijn ze ook digitaal minder vaardig. Om zoveel mogelijk mensen in actie te laten komen voor een geletterde samenleving organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering

De 15e editie van de Week van de Alfabetisering staat dit jaar in het teken van het thema DURF!  Met deze campagne laten we zien welke mogelijkheden er zijn voor jong tot oud om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.  Bekijk ons programma van oefenuurtjes tot taalpubquiz.

Lezing door Meester Mark - 5 sept

Om goed mee te komen op school is lezen heel belangrijk. Sommigen kinderen lopen daar de eerste taalachterstand al op. Hoe overleven ouders de basisschooltijd van hun kinderen met spreekbeurten, werkstukken en thuis verplicht lezen? Daarover vertelt Meester Mark op 5 september in de Bibliotheek Hoogkarspel.

Meer info & tickets

Schrijf mee met Simon vd Geest - 10 sept

Creatief schrijven vergroot de taalvaardigheid van kinderen. Simon van der Geest schreef speciaal voor Kinderboekenweek 2019 het begin van een spannend verhaal waarvan de afloop nog ontbreekt. Hij daagt kinderen van groep 7/8 uit om zelf een einde te bedenken. Om ze op stoom te brengen trapt hij de schrijfwedstrijd op 10 september af met een College Tour Junior in ’t Kerkhuys in Spanbroek.

Beter lezen & schrijven

Leer in je eigen tempo: beter lezen, schrijven en met de computer omgaan.

Taalvrijwilliger worden?

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven.

Voetbalpapa

1 op de 10 mensen heeft moeite met lezen en schrijven. Zo ook deze voetbalpapa...

Première: Digi en Buki - 11 sept

Digi en Buki zijn nieuwe collega’s bij de Westfriese Bibliotheken. Met hun magische voorstelling brengen ze het plezier van boeken lezen en digitalisering over. Ze trappen hun tournee langs scholen af met een feestelijke openbare première in de bibliotheek op woensdag 11 september.

Meer info & aanmelden

Taalpubquiz - 13 sept

Tijdens de Week van de Alfabetisering dagen wij je uit. Wie wordt de grootste taalvirtuoos van West-Friesland? Taal, spelling, boeken, schrijvers... Alles komt aan bod. Vrijdag 13 september bij De Schalm Westwoud.

Meer info & aanmelden

Speel de tweede grote instinkerquiz

Leuk hoor, taal. Maar ook ontzettend ingewikkeld met alle regels én uitzonderingen. Want is het nou ‘zei af’ of ‘zegde af’? En ‘datums’ of ‘data’? Test jouw kennis van het Nederlands met deze quiz vol instinkers!

Aan de hand van 15 vragen word je aan de tand gevoeld over jouw kennis van het Nederlands op allerlei vlakken. Let op: in sommige gevallen kunnen beide antwoorden goed zijn.
Op het eind zie je hoeveel vragen je goed beantwoord hebt én wat de juiste antwoorden zijn!