LeesPassie

Je volgende favoriet

We nodigen schrijvers uit die je soms kent, maar vaker nog net  niet. Schrijvers waarvan wij denken dat ze je volgende favoriet zouden kunnen worden. Omdat ze zo veelzijdig zijn. Of omdat ze veelbelovend zijn. Of omdat ze ons helpen om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Of alles samen! Maar bovenal omdat ze gewoon een goed verhaal hebben.

In 2019 was Hanna Bervoets te gast bij Collegetour Spanbroek, een samenwerking van de Westfriese Bibliotheken met The Readshop. Een groot deel van het publiek kende haar nog amper. In 2021 schreef ze het Boekenweekgeschenk.

Niks moet, lezen mag

We willen vooral dat je het plezier van lezen ontdekt. We brengen schrijvers letterlijk en figuurlijk dichtbij. Letterlijk in de bibliotheek bij jou in de buurt, of online aan je eigen keukentafel. En figuurlijk omdat je met ze in gesprek kan gaan. Stel vragen, leer schrijvers beter kennen in gesprek over hun werk. Je hoeft het boek van de schrijver niet van tevoren gelezen te hebben, het mag wel.

Eind 2020 namen we een interview op met Splinter Chabot in samenwerking met Theaterkerk Hemels in Twisk. Helaas zonder publiek, maar we verzamelden van tevoren vragen en persoonlijke ervaringen in de vorm van Roze Brieven aan Splinter. Kort na het interview werd Splinter in een klap nog veel bekender bij een breed publiek door deelname aan Wie is de Mol en inmiddels heeft hij een eigen talkshow op tv.

Anders lezen

Het is net als onze Koffie met Kunst lezingen: als je weet waar je op moet letten wordt het nog veel leuker. Als je meer achtergrond kent bij een boek, schrijver of genre, kan je de personages anders waarderen, signaleer je symboliek of hints, en weet je meer (h)erkenning te vinden in boeken over taboe onderwerpen.

In samenwerking met de Cinema Enkhuizen nodigden we de scenarioschrijver van Knielen op een bed violen uit om te vertellen hoe de verfilming van het gelijknamige boek tot stand gekomen was. Na afloop kwam een deelnemer vertellen dat hij het boek jaren geleden in de hoek gesmeten had, zo boos had het hem gemaakt. Nu hij meer wist over de achtergrond en de film had gezien durfde hij het wel aan om het boek nog eens helemaal te lezen.

Meer activiteiten rond lezen en schrijven

Kijk terug:

Suzanna Jansen

Henk van Straten

Splinter Chabot

• Boekenweek

Vier Boekenweek met ons van 29 mei tot en met 6 juni. Het thema is Tweestrijd. Ontdek wat er te doen, lezen en ontdekken is!

27 mei 2021

Bekijk details van Boekenweek

• 10.000e verrassingstas bij de BestelBieb

Precies een jaar na de start van de BestelBieb hebben we de 10.000e verrassingstas gevuld! We verrasten mevrouw van Hees bij de Bibliotheek De Goorn

9 april 2021

Bekijk details van 10.000e verrassingstas bij de BestelBieb

• Boekenweek: het Voorwoord

Als troost voor de uitgestelde Boekenweek is er het Voorwoord: een week vol boeken! Ontdek het programma en meld je aan voor coronaproof activiteiten.

5 maart 2021

Bekijk details van Boekenweek: het Voorwoord

• Klooikaart: Reis door mijn kamer

Download en print de Klooikaart 'Reis door mijn kamer' voor de voorjaarsvakantie, met opdrachten, leestips, podcasts en een winactie.

18 februari 2021

Bekijk details van Klooikaart: Reis door mijn kamer

• Bibliotheek verrast jongste lid en levert de 5000e bestelling

Dubbel feest! De 5000e bestelling voor de BestelBieb en de aanmelding van het jongste lid tijdens de Nationale Voorleesdagen kwamen in dezelfde week binnen.

22 januari 2021

Bekijk details van Bibliotheek verrast jongste lid en levert de 5000e bestelling

Vind je volgende favoriete boek

Lijstjes!

Welke boeken zijn nieuw in de collectie? Welke boeken worden het meest uitgeleend? Vind jouw volgende boek met deze lijstjes.

Als je dit leuk vond...

Heb je alles gelezen van je favoriete schrijver en weet je niet wat je nu wil lezen? Vertel ons welke schrijver en wij geven je tips voor vergelijkbare boeken.

Niet gevonden wat je zocht?

Je weet precies wat je wil maar je kan het niet bij ons vinden... Vertel ons elk boek je mist in onze collectie, wie weet kunnen we het aanschaffen.

Leesclub

Praat met anderen over wat je gelezen hebt. De Westfriese Bibliotheken maken het mogelijk met leesclubs en Facebookpagina De Westfriese Boekenclub. Je hoeft niet lid te zijn om deel te nemen.

Praat mee over boeken

Heb je nog geen LeesPassie?

Als je niet lid bent kun je meepraten en meedoen aan veel activiteiten. Maar met lidmaatschap kun je meteen de boeken die je net ontdekt hebt lenen, of reserveren, of downloaden als e-book. Bovendien kun je de uitgaven van 16 tijdschrifttitels lezen via de TijdschriftenBieb (app) en krijg je onbeperkt toegang tot 160 online cursussen. We hebben verschillende abonnemenstsvormen, kijk wat bij jou past of neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies.