Onder de mensen met de bieb

Onder de mensen met de Bibliotheek

Bij de Bibliotheek houd je contact met elkaar en met de samenleving. 

De Bibliotheek is een van de weinige plekken dichtbij huis waar iedereen welkom is en waar je nergens toe wordt verplicht. Kom ontspannen, ontdekken, ontmoeten en jezelf ontwikkelen in je eigen tempo en op je eigen niveau. Naast de activiteiten kun je in de Bibliotheek een krant of tijdschrift komen lezen of aanschuiven aan de koffietafel voor een spontaan gesprek. 

Kom onder de mensen

Meer dan 40% van de Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Voor de een is dat een moment, voor de ander is het een gegeven. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn: het gaat erom dat je verdieping mist in je contacten. De Bibliotheek organiseert veel activiteiten waar je makkeljk aansluit en in contact komt met anderen. De onderwerpen geven veel stof voor een interessant gesprek. Kom bijvoorbeeld naar inloopuren, lezingen, ontmoetingsbijeenkomsten en workshops. 

Bij Koffie met Kunst lezingen raken deelnemers makkelijk in gesprek over wat ze net gehoord en gezien hebben. We horen regelmatig deelnemers zeggen: 'Ach anders zat ik vanochtend ook maar alleen thuis, hier is het gezellig en ik steek er ook nog iets van op!' 
We kennen zelfs voorbeelden van deelnemers die hier bevriend zijn geraakt en afspreken om samen naar musea te gaan.

Doorbreek je sociale bubbel

We omgeven ons vaak met mensen met een vergelijkbare achtergrond, interesses en denkbeelden. Hoe inspirerend kan het zijn om iemand te ontmoeten die heel anders in het leven staat? Zo'n gesprek geeft je nieuwe inzichten, inspiratie en begrip voor een ander. In de Bibliotheek raak je makkelijk in contact met mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Je moet er natuurlijk wel zelf voor open staan. Schuif eens aan bij de leestafel of een ontmoetingsbijeenkomst voor een goed gesprek. 

Bij de VrijMoKo voor zzp'ers en Werken aan je Toekomst voor werkzoekenden komen deelnemers met hele verschillende achtergronden. Doordat ze aan de praat raken rond ondernemerschap en werkzoeken ontdekken ze dat ze verrassend veel raakvlakken hebben en veel van elkaar leren uit verschillende perspectieven.

Groei als persoon

In contact met anderen leer je veel over jezelf. Wie ben je en wat wil je? In gesprek met anderen zul je herkenning of erkenning ontwikkelen. Wat kun je van de ander leren? Je kunt je beter een mening vormen als je oor hebt voor de andere kant van een verhaal: het kan je denkbeeld bevestigen of je ontdekt juist dat je je beeld bij wilt stellen. Hoe dan ook: je maakt een persoonlijke ontwikkeling door en dat maakt je een sterk en mooi mens. 
 

Onder de naam Ontdek & Ontmoet komen regelmatig gasten aan de koffietafel hun kennis delen rond hun expertise. Wie nieuwsgierig genoeg is om aan te schuiven zal met een andere kijk de Bibliotheek weer verlaten. Je hebt iets gehoord wat je nog niet wist of niet goed kende. Je hebt er een mooi gesprek over gehad met iemand die je anders niet snel ontmoet had. 

DigiLAB voor jeugd

Kinderen maken nieuwe vrienden in ons DigiLAB. Samen werken aan een project met robots, programmeren of andere nieuwe techniek. 

Het team op de foto bouwde samen een 3D printer voor de Bibliotheek Wognum. Daar hebben niet alleen zij, maar ook andere bezoekers veel plezier van!

Werk- en studieplekken

Scholieren, zzp'ers en thuiswerkers maken graag gebruik van werkplekken in de Bibliotheek: zonder de afleidingen van thuis of juist even ontsnappen aan het stille thuiskantoor.

Tussen het werken door doe je gezellig samen een bakkie. Bij de koffieautomaat ontstaan immers de beste idee├źn uit onverwachte hoek!

Jonge ouders

Bij regelmatige voorleesuurtjes in de Bibliotheek komen ouders met jonge kinderen met elkaar in contact. Na het verhaaltje kun je mooi ervaringen en tips uitwisselen.

Met de zorg voor kleine kinderen is het niet altijd makkelijk om nieuwe contacten te leggen. Kom gezellig samen met je kleintje naar het voorleesuurtje om andere ouders te ontmoeten.