Nederland Leest

Nederland Leest 2018

‘Voeding’ is het thema van Nederland Leest 2018: van leesvoer tot gewone voeding. De hele maand november staat bol van ‘food for thought’ rond koken, cultuur, lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie, milieu, Westfriese streekproducten en zelfs muziek.  

Je bent wat je eet? Je bent wat je leest!
Volgens het gezegde zijn we wat we eten. Voor gewone voeding kunnen we daar onze vraagtekens bij zetten: het meeste van onze maaltijden zijn we na een paar dagen weer kwijt. Maar voor léésvoer geldt het wel degelijk: de verhalen, personages en inzichten uit boeken blijven ons altijd bij. Dus eigenlijk zijn we meer wat we lezen!

Doen tijdens Nederland Leest

Nederland Leest Feest

Bibliotheek Stede Broec - Ontmoet schrijver Jan Paul Schutten van het boek Graaf Sandwich en andere (w)etenswaardigheden, doe mee aan het groenteorkest en werk mee aan de Virtual Reality Proef-Proef. Het wordt een groot feest van ontdekking rond eten.

Feestelijke opening

 

Feestelijke opening van de tentoonstelling over aardappelen in de Bibliotheek Medemblik. De bijzondere aardappel van Westfriese bodem prijkt op menukaarten van beroemde topchefs over de hele wereld en ontkomt dan ook niet aan een glansrijke hoofdrol in ons programma.

Ontdek & ontmoet

Foodblogger, kookboekenschrijfster en streekproductenambassadeur Annemiek van Zon van Culinair Westfriesland.Schuif bij Annemiek aan tafel voor tips en vragen over lekker gezond eten met hethele gezin, foodbloggen, foodfotografie en wat verder ter tafel komt. 

Bakkie doen

Wat maak jij met aardappel? Hoe kook je makkelijk gezonder? Hoe doe jij slim boodschappen? Volg je een recept altijd precies? Kom op de koffie en wissel tips en ervaringen met elkaar uit.

De Leestafel

 

 

In de Bibliotheek De Goorn en Hoogkarspel ontvangt onze gastvrouw/heer je met een tafel vol leesvoer uit onze collectie over voeding. Ga er lekker even bij zitten en leen meteen de titels die je aanspreken voor thuis.

Geschenkboek cadeau

Tijdens Nederland Leest krijg je het speciale geschenkboek van Ronald Giphart cadeau bij geselecteerde activiteiten in de bibliotheek. Zolang de voorraad strekt!

Dit is slechts een greep uit het programma voor november. Kijk op onze online agenda voor aanvullingen en activiteiten buiten Nederland Leest om.

Culiteratuur

 

Ambassadeur Ronald Giphart schreef dit jaar het voorwoord van het Nederland Leest-geschenkboek Je bent wat je leest.

Deze bundel bevat bijdragen over voeding van vijf specialisten: Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw.

We kennen Giphart allemaal van de literaire romans Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. Maar hij heeft minstens zoveel hart voor culinair werk, blijkt onder meer uit zijn roman Troost (2005), zijn teksten voor het bekroonde kookboek PUURST van Jonnie en Thérèse Boer en zijn bundel: De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen.

‘De belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar is de veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde zorgde dat mensen ouder werden, het heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’ (The Atlantic, 2013)

— Umberto Eco (The Atlantic, 2013)

Geschenkboek junioreditie

 

Nederland Leest kent ook een Junior editie met het cadeauboek Graaf Sandwich en andere wetenswaardigheden van Jan Paul Schutten.

Het boek staat vol met anekdotes en weetjes over waar eten en de namen van gerechten vandaan komen, aangevuld met enkele proefjes om thuis te proberen.

Jan Paul Schutten komt op 2 november naar het Nederland Leest Feest in de Bibliotheek Stede Broec!