Nederland Leest

Familiegeschiedenis programma voor thuis

Door corona loopt ook het contact met familie anders. Je kunt maar in klein gezelschap samenkomen. Of je ziet familieleden helemaal niet omdat ze veilig afstand willen houden. Op deze pagina vind je online activiteiten, leestips en oefeningen om aan de slag te gaan met jullie familieverhaal. Alle informatie op deze pagina blijft beschikbaar tot en met juni 2021 in verband met aankomende online schrijversontmoetingen waarin familiegeschiedenis een grote rol speelt.

Betrek je familie: bel, skype, e-mail, schrijf je familieleden en breng jullie verhaal samen in kaart. Maak een begin met jullie stamboom, haal anekdotes naar boven, zoek online naar informatie over jullie voorouders. Verzamel alles in een mooi plakboek of in een online omgeving. En vergeet niet verder te bouwen aan jullie familiegeschiedenis: wat leg jij nu vast voor later? 

Veel plezier!

Voor de junior familieleden

Laat de kinderen in je familie zelf op onderzoek uitgaan. Op de juniorpagina geven we tips hoe zij aan de slag kunnen met familiegeschiedenis. 


Programma

Wie bewaart die heeft wat

Hoe ga je de informatie bewaren die je de komende tijd verzamelt?

Alleen of samen?

Bel, mail, skype en schrijf elkaar

We gaan op zoek naar onze familiegeschiedenis. Dat kun je alleen doen, of samen met je familieleden.

Hoe mooi is het om ook juist familieleden te betrekken die zich afzonderen vanwege corona? Genoeg gespreksstof voor de komende tijd!

De een wil bellen, de ander e-mailen, geef ieder de ruimte op eigen wijze bij te dragen. Hoe bijzonder is het om elkaar een brief te sturen? Scan het origineel in als je alles online wil verzamelen, zodat het persoonlijke handschrift bewaard blijft. 

Aan de slag

  • Bestel je een groot plakboek?
  • Open je een gezamenlijke Dropbox?
  • Zet je alles in een Word Document of een Powerpoint presentatie?
  • Weet je een andere manier?

Suzanna Jansen: Het Pauperparadijs

Maandag 19 april om 20:00 uur
Meld je aan voor gratis deelname

Ontmoet Suzanna Jansen Online. Ze vertelt over haar boek, haar zoektocht naar familiegeschiedenis en haar kijk op de wereld. 

Nederlandse geschiedenis

Ontdekking van het Pauperparadijs

Tijdens haar zoektocht naar familiegeschiedenis, stuitte Suzanna Jansen op een stukje vrij onbekende Nederlandse geschiedenis: het 19e-eeuwse heropvoedingsproject van de overheid voor arme mensen. Zij werden naar de Drentse Veenkoloniën gestuurd om aan een nieuw leven te beginnen. Ze vond informatie in de archieven en via het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Dit boek gaat over veel meer families, wie weet zelfs over jouw voorouders... Zo werden veel inwoners uit de Randstad in Veenhuizen geplaatst, ze reisden via Noord-Holland met de boot over het Markermeer. Toen Veenhuizen op een andere manier ingericht werd, heeft de gevangenis op Oostereiland in Hoorn een groep recidivisten van Veenhuizen overgenomen. 

Aan de slag

Check jouw link met het Pauperparadijs

Nee, jouw familie heeft hier niets mee te maken, anders had je er vast over gehoord... Is dat zo? Uit het verhaal van de schrijfster blijkt dat haar voorouders goed verborgen hielden dat ze een verleden hadden in Veenhuizen. De schaamte was groot, dus er werd niet over gesproken. 

Suzanna Jansen deelt tips op haar website om te onderzoeken of jouw familiegeschiedenis terug te leiden is naar Veenhuizen. Kijk eens of jouw familienaam voorkomt in de archieven. Het hoeft niet direct familie te zijn, maar het kan aanleiding geven om verder te spitten... 

Ontmoet Raoul de Jong Online

Maandag 17 mei om 20:00 uur

Meld je aan voor het online live interview waarin de jonge schrijver van jeudboeken vertelt over zijn familiegeschiedenis, het slavernijverleden en de kracht die hij haalt uit Surinaamse voorbeelden. 

Familiesaga

De medicijnman/jaguar

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen.

Raouls vader vertelt hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar.

Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname. 

Je leest het hele verhaal in zijn nieuwe boek Jaguarman. Een voorproefje hierop stond in 3PAK 2018

Aan de slag

Sterke familieverhalen

In elke familie gaan sterke verhalen rond.

Figuurlijk sterk: over heldhaftige daden die door de tijd waarschijnlijk een tikkie zijn aangedikt.

En letterlijk sterk: over een familielid dat zich bewezen heeft, een overwinning geboekt heeft, grote impact had op het verloop van jullie familiegeschiedenis.  

Welk sterke verhaal zoemt rond in jullie familie? Schrijf het op zodat het niet verloren gaat.

Tip: luister naar onze Powervrouw Podcasts ter inspiratie: verhalen over vrouwen uit West-Friesland, aangedragen door iemand die hen bewonderde.

 

Powervrouw Podcasts

Ontmoet Anne van den Dool Online

Maandag 21 juni om 20:00 uur
Meld je aan voor gratis deelname

Ontmoet Anne van den Dool live online. Ze vertelt over haar zoektocht naar 'thuis', op basis van haar boek Vluchthaven, en over haar kijk op de wereld. 

 

Bonusopa

Tussen twee culturen

Bijzonder aan Vluchthaven is hoe de hoofdpersoon zich meer thuis lijkt te voelen bij haar 'bonusopa' dan bij de grootouders in haar bloedlijjn. Als de man overlijdt, gaat ze dan ook op zoek naar zijn roots in Indonesië. Waar voelde hij zich eigenlijk het meest thuis? En wat maakte dat zij zich zo met hem kon identificeren? 

Aan de slag

Thuisgevoel

Wat maakt dat jij je thuis voelt? Is het de plek of zijn het de mensen, je familieleden?

Tradities geven een gevoel van thuis. Welke tradities zijn er binnen jouw familie? Wat vinden jullie belangrijk? Wat komt elk jaar terug en mag niet overgeslagen worden? Hebben jullie een unieke familietraditie, iets wat je nog neit bij anderen hebt gezien? 

Heb je roots in een andere cultuur? Misschien in een ver verleden van je voorouders? Ben je op reis geweest om daar meer over te ontdekken? 

Verzamel foto's en zet jullie tradities of cultuur op papier. 


Westfries Archief

Heb je roots in West-Friesland? Kijk dan eens wat er te vinden is in het Westfries Archief. Dat kan online, gratis. En als de coronamaatregelen het toelaten, is het ook interessant om eens een bezoekje te brengen aan het Westfries Archief in Hoorn. 

WieWasWie

Heb je geen informatie over je voorouders? Kijk eens of je een aanknoping kan vinden op WieWasWie.nl Met deze gratis toegankelijke online database doorzoek je ruim 230 miljoen persoonsgegevens op basis van historische openbare registers, passagiersljsten en volkstellingen.

Delpher

Doorzoek met één muisklik ruim 120 miljoen pagina's uit historische kranten, boeken en tijdschriften op Delpher.nl De originele teksten zijn met hoge resolutie ingescand, dus je leest ze in hun oorspronkelijke status.