Nationale Voorleesdagen

• Bestel jouw voorleesfeestje aan huis

Ben je lid van de Bibliotheek? Vraag de voorleestas aan via onze BestelBieb en we brengen gratis een tas vol voorleespret aan huis, met de mooiste prentenboeken en volop knutselplezier.

• Ga naar de BestelBieb
    • Vul je gegevens in
    • Vermeld in de opmerkingen: 'voorleesdagen' en de leeftijd van je kind
    • Zodra we de bestelling ontvangen hebben, stellen we met plezier en liefde een mooie tas samen
    • We bezorgen je tas zo snel mogelijk gratis aan huis

Bestel dit feestje nu!

• Word lid en maak direct gebruik van de Bieb

Heb je een uitnodiging ontvangen om het BoekStartkoffertje op te halen? Of wil je je (klein)kind lid maken? Regel het meteen online en profiteer direct van onze diensten. ondanks de tijdelijke sluiting.

• Regel het abonnement online
    • Kinderen zijn gratis lid tot hun 18e
    • Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen nieuwe leden van 0-5 jaar het voorleesknuffeltje Coco cadeau.
    • Let op als je een BoekStartkoffertje krijgt: wie weet zit in die van jullie de Gouden Bon verstopt... Dan win je een prachtig voorleespakket!
    • Ouders krijgen 25% korting op het Lekker Lezen of Optimaal Genieten abonnement als ze lid worden tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Regel direct je abonnement

• Volg ons op Facebook: Westfriese Boekstart

We delen titels, voorleestips en ideeën om jullie voorleesfeest compleet te maken: zing, dans, knutsel je mee? Je vindt de video's ook op ons YouTube kanaal @westfriesebibliotheken

• Anna leest voor uit onze prentenboekencollectie
    • Anna heeft altijd de gekste ideeën om meer uit een boek te halen: knutselen, dansen, zingen... Doe je mee?
    • Maak kennis met Digi & Buki. Misschien ken je ze al van hun bezoek aan de kinderopvang of school

Loes Riphagen Coco kan het!

Vogeltje Coco durft niet te vliegen. Haar moeder probeert haar over te halen, en het lijkt Coco ook best fijn, maar toch durft ze niet. Totdat mama haar een zetje geeft. Prentenboek met krachtige, intens gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Bekijk dit boek

Digi & Buki zijn gek op Coco!

En dit is de rest van de Prentenboeken Top 10 van 2021:

Opa's en oma's zijn met afstand de beste voorlezers! ;)

Onder de huidige omstandigheden missen grootouders en kleinkinderen elkaar. Al maanden niet lekker tegen elkaar aangekropen met een mooi prentenboek. Maar ondanks de fysieke afstand kun je toch heel veel voorleesplezier hebben. Deze beroemde opa's en oma's delen hun tips met jullie (met dank aan de Leescoalitie):

Jack van Gelder

Karin Bloemen

Noraly Beyer

Hans Kazàn

Janny van der Heijden

Jan Terlouw

Zo maak je van voorlezen een feestje

Voorlezen is leuk én gezellig! Maar hoe maak je er nu echt een feestje van voor je kind maar ook voor jou? Hier vijf tips.

1. Kies een boek dat jullie allebei aanspreekt Kies een boek dat je zelf ook graag leest. Er zijn zo veel leuke boeken, maar het ene boek spreekt je gewoon meer aan dan het andere. Zorg er wel voor dat het past bij jouw kind en de dingen die hij of zij leuk vindt. Of kijk of het aansluit bij een bepaald thema zoals samen spelen of feestvieren. Behalve het onderwerp, zijn er natuurlijk ook veel verschillende soorten boeken: prentenboeken, sprookjes en rijmpjes.
  2. Bekijk samen de voorkant van het boek Voordat je gaat lezen kun je samen de afbeelding op de voorkant bekijken. Probeer vast te bedenken over wie het verhaal gaat en wat er gaat gebeuren. Je bouwt hiermee de spanning op voordat het voorlezen echt begint.
  3. Wat doe je met moeilijke woorden? Kinderen kunnen moeilijke woorden meestal wel aan. Vaak begrijpen ze door het verhaal wel wat die woorden betekenen. Je kunt een woord soms eenvoudig uitleggen. Ook kun je een moeilijk woord soms duidelijk maken door het aan te wijzen op een tekening in het boek.
  4. Stel vragen over het verhaal Om het verhaal nog leuker te maken kun je vragen stellen tijdens het lezen, bijvoorbeeld “Wie zou jij willen zijn?” “Durf jij dat ook?” “Wat is jouw lievelingsdier? Zo ontstaat er vaak een gesprekje.
  5. Gekke stemmetjes? Het is helemaal niet nodig om met verschillende stemmetjes voor te lezen, lees maar gewoon voor zoals je praat. Je kunt wel af en toe je stem wat harder of juist zachter maken. Dan vind je vaak vanzelf de juiste toon en het zorgt ervoor dat je kind het verhaal beter begrijpt. Als het boek een beetje gek is, kun je natuurlijk wel stemmetjes gebruiken, dat doe je dan vaak al automatisch.