Maand van de Geschiedenis

Thema 2019: Zij/Hij

De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?

Inloopuren Stamboomonderzoek

Het leven zit vol verhalen. Wie trouwde er het eerst in onze familie? Hoeveel mensen dragen mijn achternaam? Waar kom je vandaan? Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

Bekijk details

Fototentoonstelling 100 Jaar Kiesrecht voor Vrouwen in Bibliotheek Stede Broec

Els Kloek: 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis

Van Jacoba van Beieren tot Saartje Baartman

Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman: oktober 2019 draagt het thema Zij/Hij.

Beleef het in de Bibliotheek!

Kijk ook eens op onze speciale pagina Powervrouw

Opening fototentoonstelling 100 Jaar Kiesrecht voor Vrouwen

In oktober kun je de compacte fototentoonstelling 100 Jaar Vrouwenkiesrecht bezoeken in de Bibliotheek Stede Broec, met foto’s uit het Westfries Archief.

Kom naar de feestelijke opening!

Muziektheater voorstelling Ridder Jacoba

Ridder Jacoba is een historische muziektheatervoorstelling en geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.
Jonkvrouw Jacoba kan alles! Paardrijden, in bomen klimmen, moddertaartjes bakken… Maar ze kan niet lezen of schrijven. Gelukkig leest haar oom Jan haar voor. Maar doet hij dat wel eerlijk?