Lezen door andermans ogen

Als je leest bekijk je de wereld door de ogen van een ander

Met boeken kruip je in de huid van personages die een heel andere achtergrond en levensstijl kunnen hebben dan jij. Door je zo te verplaatsen in de ander krijg je misschien meer begrip voor andermans kijk op het leven. Of wie weet herken je er onverwacht veel van jezelf in. En anders kun je even goed genieten van een heel ander perspectief en het boek na afloop opgelucht dichtslaan met het idee dat jij bent wie jij bent.

Op deze pagina geven we leestips om mee te kijken door de ogen van een ander.


Elk huisje heeft zijn kruisje

Achter veel voordeuren gaan verhalen schuil die niet snel naar buiten komen. Zo ontdek je dat je niet de enige bent bij wie het thuis zo gaat. Of je merkt dat jij het thuis maar wat goed voor elkaar hebt in vergelijking met anderen.
Gluur binnen bij andere families met boeken zoals: 


De roze kast

Ontdek wie je zelf bent of vorm meer begrip voor iemand in je omgeving. We vinden het maar wat moeilijk om er met elkaar over te praten. Met een boek kun je je anoniem oriënteren totdat je klaar bent om het gesprek aan te gaan. 

Haal deze roze boeken 'uit de kast' om meer te begrijpen van LHBTIQ+


Black Lives Matter

Black Lives Matter, opstand tegen standbeelden zoals dat van Jan Pieterszoon Coen, de oplaaiende pietendiscussie, Derksen in Voetbal International... Waarom zijn er zoveel verschillende standpunten over wat wel of niet discriminatie is? Heeft de een meer gelijk dan de ander? Waar komen de emoties vandaan?

Een manier om daar achter te komen is door erover te lezen. Lees informatieve boeken, biografieën en romans. Kijk mee door andermans ogen, ontdek de feiten en de context van toen versus nu en vorm zo je eigen beeld.


Politiek

Links of rechts? Of ergens ertussenin... Er wordt een hoop gepolderd in de Nederlandse politiek, maar waar staan de verschillende politici voor en hoe hebben ze zich gevormd? Lees eens een biografie van een (ex-)politicus.


#MeToo

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.
Meestal gaat het goed, maar er zijn grenzen...


Klimaat

Wat is er nodig om het tij van de klimaatcrisis te keren? Van non-fictie tot Kli(maat)Fi(ctie): het klimaat rukt op in de literaire wereld. 


Corona, virussen & pandemieën

Het is bijna eng hoe schrijvers de coronacrisis al verwoordden voordat we er überhaupt mee te maken kregen. We zien inmiddels ook echte coronaromans verschijnen. Een paar jaar geleden hadden we ons waarschijnlijk geërgerd aan de ongeloofwaardigheid en deze boeken op de science fiction plank geplaatst...