Leesclub

Week van de Leesclub

Ken je dat gevoel, dat je een boek uitgelezen hebt en dat je het móet delen met anderen? Wil je het verhaal nog eens beleven als film? Wissel je graag leestips uit? Ter gelegenheid van de Week van de Leesclub (25 t/m 31 januari) laten we je hier kennismaken met verschillende mogelijkheden om samen te praten over lezen. 

 

Meld je aan voor een van onze Leesclubs

Een boek gaat nog meer leven als je het ook in de vorm van een film of schrijversbezoek kan beleven en er samen over na kan praten. Meld je aan voor de vrijblijvende Leesclub rond 'Concept M' (Aafke Romeijn) of 'Muidhond' (Inge Schilperoord). Mis je de startdatum? Dan kun je evengoed nog tickets bestellen voor de evenementen en aansluiten bij de nabespreking op 18 maart.

Meld je aan voor een van deze Leesclubs

Andere vormen van samen praten over lezen

De leesclub of leeskring kennen we vaak als een besloten kring mensen die in korte tijd hetzelfde boek lezen en daar vervolgens over praten. Maar er zijn veel meer vormen mogelijk om samen te praten over wat je leest. Zo kun je ook praten over wat je leest rond een onderwerp en afspreken in wisselende samenstelling en daarbij het vraagkaartenspel gebruiken. 

Rebelse High Tea

We vieren Internationale Vrouwendag en de Boekenweek (thema: Rebellen en Dwarsdenkers) met een Rebelse High Tea. Schuif aan een tafel vol leesvoer - aangevuld met koffie, thee en zoetigheid van Westfriese Koffie en De Keuken van Tante Cornelia.

We praten over (boeken van en over) rebelse vrouwen: welk boek heb je al gelezen, van welke vrouw mis je het boek op tafel, welk boek wil je meteen lezen?    

Vraagkaartenspel

Trommel zelf een groepje op dat het zelfde boek gelezen heeft en spreek af in de bibliotheek om het boek te bespreken. Bij de balie kun je vragen naar een kaartenspel dat helpt om de bespreking op een gezellige manier in goede banen te leiden: Een Schitterend Gesprek.

Overleg vooraf met de bibliotheekmedewerker wat een goed moment is voor jullie samenkomst in de bibliotheek. 

Kenniskring

In Enkhuizen en Stede Broec komen regelmatig Kenniskringen samen. Zij praten niet over een specifiek boek, maar over wat ze gelezen hebben over een onderwerp in boeken, op internet en in het nieuws. Bij toerbeurt bereidt een deelnemer een zelfgekozen onderwerp voor en gaat met de groep in gesprek over het onderwerp. Zodra er weer plek is in een Kenniskring doen we een oproep via onze website, social media en/of nieuwsbrief.

Vind een leeskring in de buurt

Zoek je een leeskring in de buurt? Neem contact op met Senia. Zij kunnen je in contact brengen met een groep. Of ze helpen bij voldoende animo om een nieuwe leeskring op te zetten. In dat geval organiseren ze een kennismakingsbijeenkomst in de bibliotheek. Senia werkt met thematische leeskringen (bijvoorbeeld: literatuur, filosofie of geschiedenis). Naast bemiddeling leveren ze leeswijzers. Je moet alleen zelf het boek nog regelen: bij de bibliotheek bijvoorbeeld!

Lees meer op de website van Senia

Online Leesclub

In een online leesclub kun je praten over lezen waar je maar bent en wanneer het jou uitkomt. Hebban is een online community waar lezers delen wat ze nu lezen, wat ze nog willen lezen en wat ze gelezen hebben. Zo krijg je volop inspiratie van anderen om te ontdekken welke boeken er zijn. Hou je eigen lijstjes makkelijk bij in de app en doe mee aan challenges of online leesclubs. Je kan er geen boeken lenen of e-books downloaden, maar daar heb je de bibliotheek voor!

Lees meer op de website van Hebban

Tea uit Wognum over online leesclubs

  

Een online leesclub is leuk!
De landelijke Week van de Leesclub is een uitgelezen kans om niet alleen de voordelen van een fysieke leesclub onder de aandacht te brengen, maar ook die van een online leesclub. Want hoe leuk
het ook is om elkaar te treffen en onder het genot van een kopje koffie een boek te bespreken, er zitten ook nadelen aan. 

Niet iedereen kan op de afgesproken tijd, jammer natuurlijk, want zo mis je misschien net een leuke ontdekking. Een online leesclub doe je op het tijdstip wanneer het jou uitkomt, je hoeft ook niet in nette kleding, niemand ziet je toch? En voor hen die niet zo mobiel zijn is het helemaal een uitkomst, helemaal onafhankelijk, zonder de deur uit te hoeven meedoen aan de leukste online activiteiten. En mocht je nog niet zo handig zijn met de computer en het internet is dit het moment om ja te zeggen tegen dit medium, het verbreedt je horizon en je leert ook nog eens leuke gelijkgestemde mensen kennen.

Op Hebban, het grootste online boekenplatform, is altijd iets te beleven. Een account aanmaken is gratis en dan kan de zoektocht beginnen in het gigantische ‘leeswarenhuis’. Hier worden alleen geen boeken verkocht, maar hier ontmoeten lezers elkaar. Ik geef toe, een heel klein beetje moeite wordt er wel van je gevraagd, het is niet zo dat er plots een aantal mensen online naar je toekomt wanneer je je account gemaakt hebt, je zult zelf initiatief moeten tonen. Dat is dan wel weer heel eenvoudig. De ontmoetingsplek zijn de café’s, die zijn onderverdeeld in genre, dat scheelt zoeken en je bent direct in de juiste omgeving. 

En dan de leesclubs. Er zijn officiële, hiervoor schrijf je je in en word je al dan niet ingeloot, vervolgens krijg je het boek opgestuurd. Bij niet ingeloot worden ( tip: je kansen zijn erg afhankelijk van je motivatie!) kun je je altijd aansluiten met een eigen exemplaar. Gedurende een week of 5 à 6 lees je met een groep (meestal 15) het boek en beantwoord je de discussievragen, er is altijd een ervaren coördinator die de zaak in banen leidt. Tijdens het voorstelrondje leer je elkaar al een beetje kennen en dat levert soms erg leuke contacten op. Je leert altijd van zo’n leesclub, je wordt immers gedwongen je antwoorden goed te formuleren en een recensie (ja, dat hoort er ook bij, je krijgt hiervoor voldoende tips aangereikt!) schrijven is ook een leermoment.

Buiten de officiële leesclubs zijn er talloze initiatieven van actieve Hebbanisten (zo worden Hebbanleden soms genoemd) om samen laagdrempelig boeken te lezen en bespreken. 

Zien we jullie op Hebban? En ja, een waarschuwing is op zijn plaats, want het kan verslavend zijn, maar….voor een gepassioneerde lezer kan dit nauwelijks een probleem zijn!

— Tea van Lierop-Heeringa uit Wognum