Kinderboekenweek 2020: En toen...

Hebben jullie ook zo'n zin in Kinderboekenweek?

We maken er weer een groot feest van! We pakken dit jaar nóg groter uit met de inmiddels traditionele schrijfwedstrijd en we organiseren een Kinderboekenfeest voor je hele klas in Kasteel Radboud.

Buiten schooltijd kom je natuurlijk naar de Bibliotheek voor méér: doe mee aan activiteiten in onze DigiLABs en haal de mooiste boeken voor je eigen tijdreis. 

Vier Kinderboekenweek met je klas

Door aangescherpte coronamaatregelen hebben we een deel van ons programma voor Kinderboekenweek moeten annuleren. In plaats daarvan helpen je op weg op het grote boekenfeest in je klas te vieren.

Green screen tijdmachine

Zoek een mooi verkleedpak uit, kies een plaatje van vroeger en maak een selfie voor de green screen. Zo maak je iedereen wijs dat je terug in de tijd bent gereisd: je hebt de foto toch als bewijs?!

Gratis deelname, aanmelden niet nodig. De tijdmachine is op basis van zelfbediening en daardoor beschikbaar tijdens openingsuren van de bibliotheek. Er staan tijdmachines in de bibliotheken Stede Broec, Enkhuizen, Hoogkarspel, Medemblik, Wognum, Opmeer, De Goorn en Obdam. 

P.S. Door een bug in de tijdmachine kan het zijn dat er een persoon uit het verleden naar onze tijd reist. Dus af en toe loopt er iemand in nogal bijzondere kledij rond in onze bibliotheken. Ze zijn heel vriendelijk, dus we laten ze maar lekker even rondkijken bij ons in 2020. Ze reizen vanzelf weer terug...

De ridder zonder billen: Schrijfster Levina van Teunenbroek leest voor

Di 6 okt | 10:00 uur | Bibliotheek Wognum.
Meld je aan voor gratis deelname via de klantenservice

Er was eens een ridder zonder billen.
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen
dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven.
Een sprookjesachtige oplossing ligt voor de hand,
waardoor hij bij zijn droomprinses belandt.

De ridder zonder billen is een hilarisch boek voor kinderen vanaf 2 jaar: vooral de speciale billenwinkel-uitklappagina staat garant voor veel gelach.

Lezen en spelen

We zetten natuurlijk de mooiste boeken over Toen en Nu voor het grijpen. Ben je al lid? Tot je 18e kun je gratis lid worden. Zo kun je de boeken lenen voor thuis en heb je toegang tot e-books en luisterboeken. Onderaan deze pagina vind je al een heleboel leestips!

Ook vind je een superleuk memoryspel in onze bibliotheken: hoe zagen dingen er vroeger uit? Zoek de plaatjes bij elkaar! Leuk om met je (groot)ouders te komen spelen. Eigenlijk is er niet zoveel veranderd... of toch wel? 

Podcasts: En toen...

Historische figuren die iets hebben met West-Friesland, zoeken via musea contact met ons. Ze lieten een bericht achter in de vorm van een podcast, om te vertellen over hun tijd. Merk jij de verschillen op met nu? Luister mee. 

Op onze Soundcloud verschijnen rond Kinderboekenweek in totaal zeven podcasts. 

 

Schrijfwedstrijd

Verschillende musea in West-Friesland keken raar op toen zij onlangs een brief ontvingen uit het verleden. Onder meer Cees de Steentijdman, Juf Corrie die tijdens de oorlog les gaf in Hauwert en de 12-jarige Sijtje uit Marken klommen in de pen om over hun dagelijks leven te schrijven. En nu wachten ze met smart op antwoord uit 2020…

Groep 5 t/m 8
Helpen jullie mee om op al die brieven te reageren? Wie de meest opvallende brief schrijft (bijvoorbeeld grappig, mooi of ontroerend), wint een boekenbon voor zichzelf plus een boekenpakket voor de klas! 

Deelname
Je kunt alleen met je klas meedoen aan de schrijfwedstrijd. Leerkrachten nemen contact op voor de docentenhandleiding.

Bel Mariska Bremen of Lisa Croese: tel (0228) 74 39 43 of e-mail mbremen@westfriesebibliotheken.nl of lcroese@westfriesebibliotheken.nl

GEANNULEERD Kinderboekenfeest

Dit feest gaat helaas niet door vanwege coronamaatregelen. Scholen kunnen contact met ons opnemen voor een alternatief aanbod.

Op dinsdag 6 oktober

Het moment dat je binnenstapt in Kasteel Radboud in Medemblik, stap je meteen terug in de tijd. Het wordt een geweldige reis vol belevenissen van toen en nu.

Groep 5 t/m 8 (ochtend)
Arend van Dam reist met jullie mee! Je mag hem alles vragen over zijn boeken. En hij verklapt zijn beste tips zodat jullie nog meer kans maken om de schrijfwedstrijd te winnen. Verder staan er workshops archeologie, zwaard maken en DigiLAB op het programma

Groep 1 t/m 4 (middag)
Levina van Teunenbroek komt voorlezen uit haar boek De ridder zonder billen. Ontwerp daarna je eigen zwaard. Dat wordt genieten!

DigiLAB

Leeftijd 8 tot 12 jaar
Kom  tijdens Kinderboekenweek na school tijdreizen in de bibliotheek tijdens Kinderboekenweek. Behalve spelletjes en heel veel boeken over het thema van de Kinderboekenweek, ontdek je in het DigiLAB van alles over Toen & Nu met coole opdrachten.

Deelname DigiLAB

Deelname is gratis, loop binnen en doe mee. We kunnen een beperkt aantal deelnemers ontvangen. Wil je zeker zijn van een plek bij een workshop in het DigiLAB? Meld je dan van tevoren aan via klantenservice:

tel (0228) 74 39 43 of e-mail klantenservice@westfriesebibliotheken.nl

Alle leeftijden
Sta oog in oog met een dinosaurus, voer een dodo, drink een kopje thee met Albert Einstein… Het kan allemaal met de green screen! Na afloop heb je de foto gelukkig nog als bewijs. Kijk snel op de website welke vestigingen meedoen. Gratis deelname in deelnemende bibliotheken, tijdens openingsuren, aanmelden niet nodig.

Damian Atsma wint het boek Dissus van Simon van der Geest!

En toen... won Simon van der Geest de Zilveren Griffel voor zijn boek 'Het Werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle'. Vorig jaar was hij onze gast voor Kinderboekenweek. Daarom verlootte hij een gesigneerd boek via een minischrijfwedstrijd in de aanloop naar deze Kinderboekenweek, exclusief voor West-Friesland! Damian Atsma uit groep 6 van de Meester Spigtschool won met zijn heldengedicht. Gefeliciteerd Damian!

De wedstrijd is gesloten

Kerntitels Kinderboekenweek: En toen?

Meer jeugdboeken over geschiedenis in onze collectie

Voor de Schrijfwedstrijd werken we samen met Educatief Centrum WOII Medemblik, Kasteel Radboud Medemblik, Museumboerderij Westfrisia, Westfries Museum, Zuiderzeemuseum, Museumstoomtraam Hoorn-Medemblik en Bibliotheek Hoorn.

Voor het Kinderboekenfeest werken we samen met Kasteel Radboud Medemblik en Archeologie West-Friesland.