Gezelligheid

Huiskamers

Is het je al opgevallen dat we het huiskamergevoel naar de bibliotheken halen? We begonnen deze zomer in Opmeer. Onze trouwe klant Meneer de Beurs liet bij zijn overlijden een schenking na met de opdracht om de bibliotheek Opmeer tot een tweede huiskamer te maken waar je de krant graag leest, elkaar ontmoet, ontspant met een kop koffie. We krijgen enthousiaste reacties op het resultaat. Inmiddels zijn ook onze andere vestigingen aangepakt met een bescheiden budget.

Hoe vind je het geworden in jouw bibliotheek?

DigiLAB

Ontwerp jouw eigen pion of dobbelsteen voor de 3D printer.

Spellenmiddag

Kom naar de gezellige spellenmiddag in Medemblik en De Goorn!

Hygge, ikigai, smŭk?!

Boeken over internationale trends in leefstijlen zijn erg populair op het moment. Verschillende culturen hebben hun eigen ideeën over wat gezelligheid is en hoe het moet heten. In de Andes heet het sumac kawsay (of ‘buen vivir’), de Denen zeggen ‘hygge’ of ‘lykke’, Finnen praten over ‘sisu’, Japanners zeggen ‘ikigai’ en in Zweden heet het ‘lagom’.

Friesland heeft inmiddels de term ‘Smŭk’ omarmd. West-Friesland kan niet achterblijven: wat staat bij ons symbool voor gezelligheid? En welk Westfries woord hoort daar bij? Schuif aan bij de leestafel in onze vestigingen, blader door boeken over trends uit de hele wereld voor inspiratie, ga met elkaar in gesprek en laat jouw ideeën achter over Westfriese gezelligheid. Wij zijn benieuwd!