75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

— Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Een rare tijd om vrijheid te vieren

Want door corona is een groot deel van onze vrijheid juist afgenomen, zij het op een heel andere manier dan in een oorlog. Toch willen we de bevrijding zo goed als het kan samen met je herdenken, met deze speciale themapagina.

Hongerwinter schilderijen

Nog net voor de coronacrisis uitbrak, zaten we met bijna 100 bezoekers in de Bibliotheek Hoogkarspel ademloos te luisteren naar de vertelling van Paul Besseling en Ingrid de Zwarte over de hongerwinter. Er was veel aandacht voor het boek Scholier in de Hongerwinter, over de Haagse scholier Pim Nieuwenhuis die in Hoogkarspel onderdook.

In de Bibliotheek Hoogkarspel hangt nog steeds het werk van kunstenaars uit de regio dat zij maakten bij het thema 'Hongerwinter'. De meesten van hen lieten zich inspireren door het boek van Paul Besseling. Met toestemming van de kunstenaars kun je hun werk hieronder digitaal bekijken. Klik op de afbeelding voor het hele beeld, de beschrijving en biografie. Deze afbeeldingen en teksten mogen niet verder gedeeld worden.

Scholier in de Hongerwinter

Podcast: Truus Menger, verzetsvrouw

Truus Menger, die in Venhuizen en daarna in Grootebroek woonde, werd voor haar werk in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Veel inwoners van West-Friesland zullen haar nog kennen van haar werk voor de Wereldwinkel en van het oorlogsmonument bij Streekhof dat ze als kunstenares maakte.

In 2019 verzamelden we echte verhalen van inwoners van West-Friesland (NH), ter gelegenheid van Boekenweek: ‘Moeder de vrouw’, 100 jaar vrouwenkiesrecht en Internationale Vrouwendag. Een kleine selectie is nu als podcast beschikbaar.

Wim Kersten deelde dit verhaal over Truus Menger met ons.

Scholier in de Hongerwinter

Nog net voor de coronacrisis uitbrak, zaten we met bijna 100 bezoekers in de Bibliotheek Hoogkarspel ademloos te luisteren naar de vertelling van Paul Besseling en Ingrid de Zwarte over de hongerwinter. Er was veel aandacht voor het boek Scholier in de Hongerwinter, over de Haagse scholier Pim Nieuwenhuis die in Hoogkarspel onderdook.

Virtuele Tentoonstelling: 75 Jaar Vrijheid

In samenwerking met het Westfries Archief en lokale historische verenigen zouden er nu tentoonstellingen zijn in onze bibliotheken met verhalen uit je eigen dorp. Westfries Archief heeft de tentoonstelling nu digitaal beschikbaar gesteld. Ook mooi: nu kun je ook makkelijk de naastgelegen dorpen virtueel bezoeken!

Documentaire: Naar de boeren!

De documentaire die we in Hoogkarspel zouden vertonen is online beschikbaar via YouTube.

Deze documentaire vertelt het verhaal van Sjaak de Zwart, de vader van regisseur Raoul de Zwart, die als 12-jarig Haags bleekneusje in maart 1945 per schip wordt geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum. Ook andere evacués vertellen over de Hongerwinter, het afscheid nemen van de ouders, hun verblijf bij wildvreemde pleeggezinnen en hun terugkeer.

Boek in Beeld: Sonny Boy

In samenwerking met Cinema Enkhuizen zouden we Sonny Boy, naar het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl, weer even terugbrengen naar het witte doek. Helaas gaat dat nu niet door. Maar gelukkig hebben we het e-book nog!

In 1928 komt de jonge Surinamer Waldemar in Nederland studeren. Zijn donkere huidskleur geeft bekijks en discriminatie. Hij duikt onder bij de familie Ooteman in Drechterland.

Leestips bij ons programma rond 75 Jaar Vrijheid

Leestips voor jeugd