75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

— Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Activiteiten

In samenwerking met partners in heel West-Friesland organiseren we tentoonstellingen, lezingen, films en meer rond het thema.

Houd onze online agenda in de gaten voor de laatste informatie

Tentoonstelling Hoogkarspel

vanaf 3 maart

Een samenwerking van Westfries Archief, Westfries Genootschap en de bibliotheek

Tentoonstelling Stede Broec

Startdatum binnenkort bekend

Een samenwerking van de Historische Vereniging Stede Broec en de bibliotheek

Tentoonstelling Opmeer

Startdatum binnenkort bekend

Een samenwerking van de Historische vereniging en de bibliotheek

Naar de boeren!

Datum binnenkort bekend
Bibliotheek Hoogkarspel

Deze documentaire vertelt het verhaal van Sjaak de Zwart, de vader van regisseur Raoul de Zwart, die als 12-jarig Haags bleekneusje in maart 1945 per schip wordt geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum. Ook andere evacués vertellen over de Hongerwinter, het afscheid nemen van de ouders, hun verblijf bij wildvreemde pleeggezinnen en hun terugkeer.

Sonny Boy

Datum binnenkort bekend
Cinema Enkhuizen

In samenwerking met Cinema Enkhuizen komt Sonny Boy weer even terug op het witte doek, naar het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl.

In 1928 komt de jonge Surinamer Waldemar in Nederland studeren. Zijn donkere huidskleur geeft bekijks en discriminatie. Hij duikt onder bij de familie Ooteman in Drechterland.

College Tour: Sonja Barend

11 maart om 19:30 uur
't Kerkhuys, Spanbroek

In haar memoires Je ziet mij nooit meer terug zoekt Sonja Barend antwoorden op vragen die haar al sinds haar jonge jaren achtervolgen over het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Met College Tour Spanbroek brengen The Read Shop en de Westfriese Bibliotheken schrijvers letterlijk en figuurlijk dichterbij.

Lezing: Scholier in de Hongerwinter

Pim was een Haagse scholier die op de vlucht ging voor de honger en voor de bombardementen op Den Haag. Met hulp van Pater Winkeler vond hij onderdak bij het gezin Wagemaker op een boerderij in Hoogkarspel. Zijn briefwisseling met het thuisfront, in combinatie met zijn dagboek, geven ons een inkijkje in het alledaagse leven van twee doorsnee gezinnen die het hoofd boven water proberen te houden: het gezin Nieuwenhuis in Den Haag en het gezin Wagemaker in Hoogkarspel.

Reserveer je ticket(s) voor de lezing op 5 maart

Leestips bij ons programma rond 75 Jaar Vrijheid